Victoria lui Barack Obama, salutată inclusiv de adversarii SUA, între care Siria, Iranul şi Cuba

Mai multe ţări care au avut relaţii dificile cu Washingtonul, între care Siria, Iranul, Venezuela sau Cuba, au salutat miercuri victoria democratului Barack Obama la alegerile prezidenţiale, sperând într-o schimbare a politicii externe a Statelor Unite şi într-un dialog mai intens.

13 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Barack Obama, salutată inclusiv de adversarii SUA, între care Siria, Iranul şi Cuba

Victoria lui Barack Obama, salutată inclusiv de adversarii SUA, între care Siria, Iranul şi Cuba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apreciind că victoria lui Obama este "un semn evident că poporul (american) cere schimbări de fond în politica naţională şi externă americană", ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat că speră că preşedintele ales "se va distanţa de abordarea greşită a Guvernului în exerciţiu".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gholamhossein Elham, i-a cerut la rândul său lui Obama să "pună capăt politicii de dominare şi agresiune faţă de alte ţări pentru a îmbunătăţi imaginea Statelor Unite şi să treacă peste neîncerederea în creştere faţă de America".

Siria şi-a exprimat la rândul său speranţa că venirea la putere a lui Obama "va permite trecerea de la o politică de război şi embargou la o politică a diplomaţiei şi dialogului", potrivit minstrului Informaţiei, Mohsen Bilal.

Relaţiile dintre Washington şi Damasc au atins cel mai slab nivel de la declanşarea războiului în Irak, în 2003, căruia Siria i s-a împotrivit. Acestea s-au înrăutăţit în octombrie, după moartea a opt civili în cadrul unui raid atribuit americanilor, într-un sat aflat la frontiera cu Irakul, potrivit presei siriene.

Sudanul la rândul său a afirmat că vrea să "vadă o schimbare reală între Sudan şi Statele Unite", care au inclus Guvernul de la Khartoum pe lista ţărilor care susţin terorismul.

În Europa, preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut viitorului său omolog "un dialog constructiv", denunţând "politica arogantă a administraţiei americane" care, spune el, a generat conflictul armat ruso-georgian din august, evocând şi spectrul unei riposte împotriva scutului american antirachetă.

Pe continentul american, Guvernul cubanez a salutat victoria lui Obama şi a declarat că orice diminuare a embargoului economic impus de Washington încă din 1962 va fi binevenită, potrivit ministrului Investiţiilor, Marta Lomas.

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a salutat şi el aceste alegeri istorice şi şi-a exprimat dorinţa de a stabili "relaţii noi" cu Statele Unite. El s-a declarat convins că această "victorie istorică a unui afroamerican" înseamnă că "schimbarea (...) iniţiată în sudul continentului american poate bate la uşile Statelor Unite".

Un opozant vehement al Statelor Unite, liderul bolivian Evo Morales, s-a bucurat pentru victoria lui Obama şi i-a cerut acestuia să ridice embargoul american impus Cubei.

Până joi dimineaţă Coreea de Nord nu reacţionase faţă de alegerea lui Barack Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici