Viktor Iuşcenko o acuză pe Iulia Timoşenko de "neglijenţă criminală"

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, l-a acuzat miercuri pe premierul Iulia Timoşenko de "neglijenţă criminală" în legătură cu izbucnirea epidemiei de gripă în vestul Ucrainei şi a solicitat deschiderea unei anchete judiciare.

129 afișări
Imaginea articolului Viktor Iuşcenko o acuză pe Iulia Timoşenko de "neglijenţă criminală"

Viktor Iuşcenko o acuză pe Iulia Timoşenko de "neglijenţă criminală" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am solicitat Parchetului General să lanseze o anchetă judiciară", a declarat Iuşcenko, acuzând anumiţi "membri ai Guvernului că nu s-au dat la o parte de la nimic pentru a-şi satisface ambiţiile politice".

Iuşcenko i-a reproşat în mod expres lui Timoşenko, unul dintre favoriţii în cursa pentru alegerile prezidenţiale din ianuarie, organizarea la 24 octombrie a unui congres electoral al partidului acesteia, în aer liber, la Kiev, în prezenţa a zeci de mii de susţinători veniţi în special din regiunile vestice.

"Acest lucru a crescut în mod brusc riscul propagării infecţiei", a estimat preşedintele.

Ucraina este afectată din octombrie de o epidemie de gripă şi infecţii respiratorii, care a debutat în vestul ţării. Epidemia a atins, deja, aproximativ o jumătate de milion de ucrainieni şi a provocat moartea a 86 de persoane, dintre care cel puţin cinci au murit din cauza virusului A H1N1.

În afară de Timoşenko, preşedintele l-a criticat, de asemenea, pe liderul opoziţiei proruse, Viktor Ianukovici.

Ei "ştiau încă de la începutul lui octombrie" că epidemia se propaga, dar "au neglijat" aceste informaţii pentru a-şi organiza congresele electorale, a afirmat şeful statului.

"Este o politică iresponsabilă şi criminală", a lansat Iuşcenko, care este, de asemenea, candidat în aceste alegeri. O reuniune a partidului său, programată pentru duminică la Kiev, a fost anulată din cauza epidemiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici