Violenţele din Ucraina - Iaţeniuk acuză Rusia că vrea "să dezmembreze Ucraina". Există un plan care urmăreşte ca o armată străină să treacă frontiera

Premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia, luni, că aplică, prin incidentele din estul ţării, "un plan pentru dezmembrarea Ucrainei".

1032 afișări
Imaginea articolului Violenţele din Ucraina - Iaţeniuk acuză Rusia că vrea "să dezmembreze Ucraina". Există un plan care urmăreşte ca o armată străină să treacă frontiera

Arseni Iaţeniuk (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Aceste incidente fac parte dintr-un "plan care urmăreşte ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean, un lucru pe care nu-l vom permite", a declarat Iaţeniuk într-o şedinţă de Guvern transmisă în direct la televiziune.

"Acest scenariu este scris de către Federaţia rusă, iar singurul ei scop este să dezmembreze Ucraina", a continuat el.

Tensiunea a urcat în mod brusc duminică în estul rusofon al Ucrainei, unde manifestanţi proruşi au atacat şi au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în oraşele Harkov, Lugansk şi Doneţk. În estul Ucrainei, în fiecare duminică, de la îndepărtarea regimului prorus de la Kiev, au loc manifestaţii pentru alipirea la Rusia.

Iaţeniuk a anunţat că i-a trimis pe ministrul de Interne Arseni Avakov şi pe vicepremierul însărcinat cu gestionarea securităţii Vitali Iarema la Doneţk, pentru a restabili ordinea.

Luni dimineaţă, ministrul ucrainean de Interne a anunţat că manifestanţii proruşi care au preluat duminică seara controlul asupra sediului administraţiei regionale de la Harkov au fost dislocaţi.

Clădirea "a fost eliberată în înregime de separatişti", a scris Arsen Avakov într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

"Mulţumim celor care au ajutat", a adăugat el, fără să ofere detalii despre operaţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici