Viviane Reding pledează pentru educarea copiilor romi

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a pledat marţi, la microfonul unui post de radio francez, în favoarea educării copiilor romi pentru ca problemele existente privind demolarea taberelor ilegale să nu se repete peste zece ani.

247 afișări
Imaginea articolului Viviane Reding pledează pentru educarea copiilor romi

Viviane Reding pledează pentru educarea copiilor romi (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

"Dacă nu educăm aceşti copii, dacă nu le găsim un loc de muncă normal, va fi o nouă generaţie pierdută, cu aceleaşi probleme peste zece ani ca în această vară, cu desfiinţări de tabere ilegale. Noi nu ne dorim aşa ceva".

Ea era intervievată asupra dificultăţii de şcolarizare a celor 5.000-7.000 de copii romi prezenţi în Franţa, dintre care o parte infimă se duc la şcoală cu asiduitate, potrivit unui studiu Romeurope realizat în 2009.

"Noi avem, generaţia noastră, responsabilitatea de a asigura că nu mai sunt tabere ilegale, ci case normale pentru aceşti oameni, ca femeile să nu mai aibă copii la vârsta de 12 ani şi copiii să meargă normal la şcoală", a declarat ea pentru postul de radio France Info.

În ultimele săptămâni, în Franţa, sute de romi au fost evacuaţi din tabere de către poliţie, provocând proteste din partea reprezentanţilor romilor, asociaţiilor şi unei părţi a stângii franceze.

Guvernul socialist al lui Francois Hollande a anunţat, la sfârşitul lui august, continuarea desfiinţărilor taberelor ilegale atunci când vor fi hotărâte de către justiţie, "pentru a pune capăt unei situaţii de pericol sau risc sanitar imediat".

În 2010, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, Viviane Reding a criticat expulzările de romi de către Franţa. Ea a denunţat fără menajamente o circulară emisă în august 2010 de către Ministerul de Interne francez, înlocuită ulterior, care viza expres romii pentru expulzări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici