Viviane Reding: Situaţia juridică a romilor s-a ameliorat în Franţa

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a apreciat, miercuri, că "situaţia juridică" a romilor s-a ameliorat în Franţa graţie unei circulare interministeriale adoptate la sfârşitul lui august.

664 afișări
Imaginea articolului Viviane Reding: Situaţia juridică a romilor s-a ameliorat în Franţa

Viviane Reding (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din punct de vedere juridic, situaţia s-a ameliorat", a declarat Viviane Reding pentru postul de radio France Info în timp ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, se aflau la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre problema romilor.

"Am găsit pe lângă Guvernul francez multă înţelegere. În plus, aproape jumătate din Guvern a semnat" această circulară, a subliniat ea.

"Există acolo nu numai partea represivă, ci şi una pozitivă pentru ca aceste populaţii să fie integrate şi să muncească pentru societate", a adăugat comisarul european pentru Justiţie.

Ea a recunoscut totuşi că este nevoie "de timp" pentru ameliorarea condiţiilor materiale ale acestor persoane care sunt adeseori sub pragul sărăciei şi ai căror copii, cel mai adesea, nu merg la şcoală".

Ministrul delegat pentru Reuşita educativă, George Pau-Langevin, le-a trimis miercuri rectorilor academiei trei circulare pentru favorizarea şcolarizării copiilor romi şi nomazi, din "grijă pentru justiţia socială".

Reding a criticat dur în 2010 expulzarea romilor de către guvernarea lui Nicolas Sarkozy comparând-o cu episoade din al Doilea Război Mondial.

La jumătatea lui august, ea scria într-un articol publicat de cotidianul Liberation că "este necesar mai mult decât nişte strategii pe hârtie şi discursuri frumoase. Integrarea romilor trebuie să devină realitate astăzi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici