Viviane Reding vrea un al treilea mandat la preşedinţia CE pentru Jose Manuel Barroso

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a cerut ca actualul preşedinte al CE, Jose Manuel Barroso, să rămână în funcţie pentru un al treilea mandat, după o dispută cu premierul român, care a afirmat că aceasta este în "campanie electorală" pentru preşedinţia CE.

222 afișări
Imaginea articolului Viviane Reding vrea un al treilea mandat la preşedinţia CE pentru Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu Jose Manuel Barroso, avem un preşedinte bun şi activ, pe care îl admir pentru tăria sa (...), pentru răbdarea şi înţelepciunea de care dă dovadă în administrarea actualei crize", a declarat Reding, potrivit EurActiv.com.

"Dorinţa mea personală este să rămână în funcţie pentru un al treilea mandat, deoarece sunt sigură că avem nevoie de continuitate şi stabilitate la cârma guvernelor, în anii ce vin, pentru a construi în continuare o Europă mai puternică şi mai rezistentă la viitoare crize", a afirmat Viviane Reding.

Reding a mai fost menţionată ca posibil succesor al lui Barroso. Într-un interviu acordat EurActiv Italia, publicat marţi, ea a evitat însă un răspuns referitor la ambiţiile sale de a candida pentru preşedinţia Comisiei. "Pentru mine, a fi comisar UE pentru Justiţie reprezintă cel mai bun loc de muncă din UE", a declarat Reding. "În prezent, am ca sarcină să fac din Europa un continent al justiţiei şi drepturilor fundamentale şi s-o aduc mai aproape de cetăţeni", a adăugat ea.

Afirmaţiile lui Reding urmează unei dispute cu premierul Ponta, ce a început cu un interviu pentru publicaţia franceză Le Monde, în care aceasta a catalogat recentele evenimente din România drept un "puci", adăugând că nu ar fi surprinsă dacă statele UE ar decupla România de Bulgaria în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen.

În ultimii doi ani, intrarea în Schengen a fost o prioritate pentru Bucureşti şi Sofia, însă România şi Bulgaria s-au confruntat cu opoziţia unor state membre.

De cealaltă parte, Victor Ponta a declarat că afirmaţiile făcute de Reding nu au o importanţă prea mare pentru el, întrucât aceasta este în "campanie electorală" pentru a fi aleasă preşedinte al Comisiei Europene, după cum a relatat EurActiv România.

Chiar dacă nicio prevedere din tratatele europene nu-l împiedică pe preşedintele Comisiei să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv, o astfel de situaţie nu a mai fost înregistrată până acum.

Barroso, fost premier al Portugaliei, a fost ales de şefii de state şi de guverne din UE şi confirmat de Parlamentul European drept al unsprezecelea preşedinte al Comisiei, în 2004. După ce partidul său de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE), a câştigat din nou alegerile europene în 2009, Barroso a obţinut nominalizarea pentru un al doilea mandat din partea Consiliului, la 17 iunie 2009, şi şi-a asigurat sprijinul Parlamentului la 16 septembrie 2009, pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Dacă îşi va duce la îndeplinire actualul mandat, va deveni al doilea preşedinte al Comisiei care a avut două mandate, după Jacques Delors.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici