Vizita Papei Benedict în Iordania stârneşte controverse

Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Iordania, cu ocazia pelerinajului în Ţara Sfântă, creează unele probleme la Amman, unde islamiştii nu au uitat declaraţiile anti-Islam făcute în 2006 de Suveranul Pontif.

299 afișări
Imaginea articolului Vizita Papei Benedict în Iordania stârneşte controverse

Vizita Papei Benedict în Iordania stârneşte controverse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul Iordanian trebuie să facă presiuni pentru a obţine scuze din partea Papei după ce a ofensat 1,5 miliarde de musulmani din întrega lume", declară liderul Frontului Acţiunii Islamice, Zaki Bani Rcheid, într-o scrisoare adresată premierului Nader Dahabi.

Această formaţiune de opoziţie avertizează că, în lipsa scuzelor, Papa nu va fi binevenit în Iordania, unde este aşteptat în perioada 8 - 11 mai.

Purtătorul de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Jamil Abou Baker, este de părere că Papa ar trebui să amâne această vizită. Guvernul iordanian nu împărtăşeşte aceste opinii, continuând pregătirile pentru întâmpinarea Suveranului Pontif.

"Benedict a ales să înceapă cu Iordania vizita în regiune, un semn că Iordania este un model de coexistenţă religioasă", declară ministrul Informaţiilor, Nabil Sharif.

"Vizita este o oportunitate pentru sporirea înţelegerii între religii şi a dialogului interreligios", adaugă ministrul.

În cursul vizitei efectuate în Germania în 2006, Benedict, citând un împărat bizantin din secolul 14, a făcut o corelaţie între Islam şi violenţă. Ulterior, Papa şi-a exprimat de două ori regretele pentru aceste afirmaţii controversate.

Revista iordaniană Al-Hakika al-Daulyah tocmai a publicat un articol în care cere noi scuze din partea Papei Benedict.

"Papa intenţionează să viziteze memorialul Holocaustului din Ierusalim, dar în Fâşia Gaza nu se va deplasa", reaminteşte purtătorul de cuvânt al Fraţilor Musulmani. În Fâşia Gaza există o comunitate de 2.500 de creştini, majoritatea ortodocşi.

De asemenea, islamiştii l-au avertizat pe Papă să nu viziteze Zidul Plângerii din Ierusalim, un loc de pelerinaj iudaic."Este vorba de un loc musulman furat de israelieni. Vizitarea acestui loc ar însemna acceptarea ocupaţiei", subliniază Fraţii Musulmani.

"Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat aceste locuri în 2000 fără a stârni controverse. Benedict al reuşit să atragă criticile musulmanilor imediat ce a devenit Papă", observă un oficial islamist sub acoperirea anonimatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici