Vladimir Putin vrea continuarea negocierilor pe tema Ucrainei şi critică din nou sistemul balistic din România

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a exprimat speranţa că Rusia şi Statele Unite vor găsi o soluţie diplomatică la criza din Ucraina, avertizând asupra riscurilor admiterii acestei ţări în NATO şi criticând din nou sistemele balistice în România şi Polonia.

4820 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin vrea continuarea negocierilor pe tema Ucrainei şi critică din nou sistemul balistic din România

Sursa foto: MediafaxFoto

"Eu sper că dialogul va continua pe tema Ucrainei", a declarat Vladimir Putin cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite că încearcă să atragă Rusia într-un conflict cu Ucraina, pentru a impune sancţiuni masive. "Am stabilit ieri cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, că şi el ar putea veni la Moscova în viitorul apropiat. Vom discuta problemele cu el", a adăugat Vladimir Putin, conform agenţiei Tass.

Preşedintele Rusiei a atras atenţia asupra riscurilor admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică. "În documentele fundamentale ale Ucrainei este scris că vor să ia înapoi Crimeea, inclusiv prin mijloace militare. Nu este vorba despre ce spun public, ci despre ce scrie în documente. Să ne imaginăm că Ucraina devine membră NATO şi este aprovizionată cu armament, cu sisteme moderne de atac la fel ca cele din Polonia şi România. Şi vor lansa operaţiuni în Crimeea, ca să nu mai vorbesc de Donbas. Şi atunci vom lupta cu NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu", a subliniat liderul de la Kremlin, citat de agenţia RIA Novosti.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Rusia susţine că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că Rusia va reacţiona la instalarea sistemelor balistice în apropierea frontierelor ruse.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Imediat după întâlnirea de marţi cu premierul Viktor Orban, Vladimir Putin a afirmat că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au ignorat principalele solicitări ale Moscovei privind garanţiile de securitate. "Este deja clar, l-am informat pe premier despre acest lucru, că au fost ignorate preocupările fundamentale ale Rusiei. Nu am observat o examinare în mod adecvat a celor trei solicitări ale noastre", a afirmat Vladimir Putin, conform agenţiilor RIA Novosti şi Associated Press. Liderul de la Kremlin a menţionat oprirea extinderii NATO spre est, evitarea instalării de sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici