Washingtonul pledează pentru sufragiu universal în Hong Kong

Statele Unite s-au exprimat marţi în favoarea principiului sufragiului universal în Hong Kong, după ce China a refuzat duminică să extindă libertăţile electorale în această fostă colonie britanică pe care a recuperat-o în 1997.

234 afișări
Imaginea articolului Washingtonul pledează pentru sufragiu universal în Hong Kong

Washingtonul pledează pentru sufragiu universal în Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite susţin sufragiul universal în Hong Kong", a anunţat purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, în contextul în care Beijingul a anunţat limitarea aplicării acestui principiu la viitoarea alegere a şefului Executivului din Hong Kong în 2017.

"Apreciem că o societate deschisă, cu un grad de autonomie cât mai mare posibil şi condusă în cadrul unui stat de drept, este esenţială pentru stabilitatea şi prosperitatea Hong Kong-ului", a afirmat Psaki.

O dezbatere a aprins spiritele în Hong Kong în perspectiva viitoarei alegeri a şefului Executivului în 2017, între apărătorii unei "democraţii de tip chinez" şi cei ai sufragiului universal deplin.

Obiectivul alegerilor prin sufragiu universal a fost recunoscut de China, dar Beijingul a avertizat că doar "patrioţii" vor putea să îşi depună candidatura. În schimb, partidele prodemocraţie reprezentate în Parlament la Hong Kong cer o libertate totală în privinţa candidaturii.

Duminică, Beijingul a anunţat că viitorul şef al Executivului local va fi ales prin sufragiu universal dar numai doi sau trei candidaţi, selecţionaţi de un comitet special, vor avea dreptul să se prezinte la scrutin. Aceste măsuri de restricţie sunt inacceptabile pentru militanţii prodemocraţie, care acuză Beijingul de trădare.

Occupy Central, o mişcarea prodemocraţie din Hong Kong, a recunoscut marţi că nu are nicio şansă să determine Beijngul să revină asupra deciziei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici