WikiLeaks: Documentele publicate dezvăluie "realitatea" despre războiul din Irak

Cele aproximativ 400.000 de documente confidenţiale ale armatei americane, publicate de site-ul WikiLeaks, dezvăluie "realitatea" războiului din Irak, a declarat fondatorul site-ului, Julian Assange, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Londra.

58 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Documentele publicate dezvăluie "realitatea" despre războiul din Irak

WikiLeaks: Documentele publicate dezvăluie "realitatea" despre războiul din Irak

"Publicarea (documentelor despre Irak) urmăreşte dezvăluirea realităţii", a declarat Assange în deschiderea conferinţei de presă, care a fost ţinută secretă până în ultimul moment şi a fost organizată într-un hotel din centrul Londrei.

"Pe timp de război, atacurile la adresa adevărului încep cu mult înainte de declanşarea (conflictului) şi continuă mult după" încheierea lui, a declarat fondatorul WikiLeaks, referindu-se la secretul menţinut de armată asupra cazurilor de tortură şi bilanţului operaţiunilor, precum şi cu privire la atacurile Pentagonului şi ale NATO privind scurgerile de informaţii confidenţiale "de natură să pună în pericol viaţa soldaţilor".

"Sperăm să corectăm unele atacuri la adresa adevărului care s-au produs înaintea războiului, în timpul acestuia şi care continuă", a adăugat el ca răspuns la acuzaţiile Washingtonului.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a criticat scurgerea de informaţii care ar putea pune în pericol "viaţa militarilor şi civililor din Statele Unite şi a aliaţilor lor".

În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, un oficial al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a anunţat publicarea în curând a unor noi documente militare americane despre războiul din Afganistan.

"WikiLeaks nu a exploatat decât aproximativ un raport din zece din documentele referitoare la Afganistan (...) această muncă este acum încheiată, iar rapoartele vor ieşi în curând", a declarat Hrafnsson, precizând că noile documente sunt în număr de 15.000.

Ca şi dosarele publicate vineri, aceste noi documente au fost editate pentru a masca numele persoanelor implicate şi pentru a "nu conţine nicio informaţie care ar putea să ameninţe persoane private", a promis el.

Calificate de WikiLeaks drept "cea mai mare scurgere de informaţii militare secrete din istorie", documentele arată că armata americană "nu a făcut nimic" pentru a împiedica mai multe cazuri de tortură comise de forţele irakiene.

Documentele pun în evidenţă "numeroase cazuri de crime de război care par evidente în opinia forţelor americane, cum ar fi uciderea deliberată a unor persoane care încercau să se predea", potrivit site-ului.

Documentele arată, de asemenea, că 109.000 de persoane, dintre care 63 la sută civili, au fost ucise în Irak de la invazia americană din martie 2003 până la sfârşitul lui 2009. Dintre cei 66.000 de civili morţi, 15.000 de cazuri nu au fost dezvăluite niciodată.

Într-o primă reacţie oficială irakiană la această scurgere masivă de informaţii, Ministerul irakian pentru Drepturile omului a afirmat sâmbătă că documentele nu conţin "surprize".

"Documentele nu au fost o surpriză pentru noi, deoarece noi am semnalat deja mai multe dintre faptele evocate, inclusiv ce s-a întâmplat la închisoarea de la Abu Ghraib, precum şi alte cazuri în care au fost implicate forţele americane", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Kamel al-Amin.

Raportorul special al ONU pentru combaterea torturii, Manfred Nowak, i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, să lanseze o anchetă.

"M-aş fi aşteptat ca (o astfel de anchetă) să fie lansată deja de mult timp deoarece preşedintele Obama a ajuns la putere promiţând schimbarea ... Preşedintele Obama are obligaţia de a trata cazurile trecute. Este o obligaţie de a ancheta", a declarat el.

Phil Shiner, un avocat ce reprezintă organizaţia pentru apărarea drepturilor civile Public Interest Lawyers, a declarat, la rândul său, în cadrul conferinţei de presă, că forţele britanice din Irak ar putea fi implicate "în mai multe abuzuri documentate (...) susceptibile să justifice procese în faţa tribunalelor britanice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici