Este Xi Jinping un mediator al păcii dintre Rusia şi Ucraina sau va escalada conflictul la scară globală?

Xi Jinping, liderul Chinei, a vizitat Moscova săptămâna trecută pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a oferit asistenţa ţării sale pentru a media pacea între Rusia şi Ucraina, care se confruntă cu ameninţarea unui război.

1913 afișări
Imaginea articolului Este Xi Jinping un mediator al păcii dintre Rusia şi Ucraina sau va escalada conflictul la scară globală?

Xi a prezentat un plan de 12 puncte care cere încetarea focului şi negocieri de pace între părţile implicate, precum şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor naţiunilor. 

Vizita lui Xi a fost numită o „călătorie pentru pace” de către Beijing, care caută să joace un rol de mediator neutru şi constructiv în criza din Ucraina. China este un aliat de lungă durată al Rusiei şi are interese economice şi strategice comune cu Moscova, dar nu a condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene.

Reacţia Ucrainei la propunerea lui Xi a fost sceptică.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu a primit nicio ofertă de mediere din partea Chinei, deşi a exprimat dorinţa de a vorbi cu liderul chinez prin canalele diplomatice.

Zelenski a spus că „respectul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială” trebuie să vină în primul rând şi că planul chinez nu abordează problema ocupării ruseşti a Crimeei şi a Donbasului. 

Reacţia Statelor Unite la vizita lui Xi a fost de avertizare.

Preşedintele american Joe Biden a spus că există semne că China se gândeşte să îşi sporească sprijinul militar pentru Rusia, dar că Xi nu a făcut încă acest pas.

Biden a subliniat că SUA este pregătită să apere Ucraina şi aliaţii săi europeni în faţa unei posibile invazii ruse şi că va impune sancţiuni severe Rusiei şi Chinei dacă acestea vor încerca să destabilizeze regiunea est-europeană, transmite New York Times

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici