Xi Jinping rămâne în fruntea Partidului Comunist din China/ Xi îl egalează pe Mao şi devine al doilea chinez trecut în Constituţie cu propria ideologie

Comitetul Central al Partidului Comunist din China l-a reales, miercuri, pe Xi Jinping în funcţia de secretar general al partidului, acesta urmând să păstreze şi fotoliul de preşedinte al statului chinez, informează BBC News Online.

1269 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping rămâne în fruntea Partidului Comunist din China/ Xi îl egalează pe Mao şi devine al doilea chinez trecut în Constituţie cu propria ideologie

Xi Jinping rămâne în fruntea Partidului Comunist din China

Această decizie a fost luată în cadrul Congresului Partidului comunist chinez, ce se desfăşoară o dată la cinci ani. În acest for se stabileşte direcţia de acţiune a ţării pentru următorii cinci ani. În urma acestui congres, Xi Jinping a reuşit să-şi consolideze puterea în interiorul partidului, el păstrând şi funcţia de preşedinte al statului chinez.

În plus, Xi Jinping a fost ales şi în fruntea Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist.

Congresul Partidului Comunist din China a stabilit şi viitoarea componenţă a Biroului Politic, însă, contrar cutumei, nu a desemnat un succesor pentru Xi Jinping. În ultimele decenii, toţi liderii Chinei au indicat o linie clară de succesiune, însă Xi Jinping nu a recurs la această practică. Decizia de a nu desemna potenţiali succesori în cadrul Biroului Politic Permanent îi consolidează poziţia lui Xi Jinping şi ar putea sugera că actualul preşedinte al Chinei urmăreşte să îşi păstreze funcţiile şi după 2022, când va avea loc următorul Congres al Partidului Comunist din China.

În structura de conducere a Partidului Comunist au mai intrat Li Zhanshu, Zhao Leji, Han Zheng, Wang Huning şi Wang Yang.

Marţi, în cadrul acestui congres a fost adoptat şi un amendament de modificare a Constituţiei, ce prevede includerea ”gândirii lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”. În istoria recentă, niciun alt lider chinez nu a avut ideologia sa înscrisă în Constituţie.

Xi Jinping a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei ţări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist şi mai represiv.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici