Kurzii din Irak anunţă că vor suspenda rezultatul referendumului pe tema independenţei

Guvernul regional al kurzilor din Irak a anunţat, miercuri, că intenţionează să ”îngheţe” rezultatul referendumului pe tema independenţei pentru a facilita dialogul cu Guvernul din Bagdad, informează BBC News.

480 afișări
Imaginea articolului Kurzii din Irak anunţă că vor suspenda rezultatul referendumului pe tema independenţei

Kurzii din Irak anunţă că vor suspenda rezultatul referendumului pe tema independenţei

Autorităţile din regiunea kurdă au precizat că au luat această decizie pentru a ”preveni alte violenţe şi confruntări”.

”Continuarea luptelor nu va aduce victoria niciunei părţi, dar va conduce ţara spre dezordine şi haos”, se arată într-un comunicat al Guvernului regional kurd, adăugând că propune ”încetarea imediată a focului”, îngheţarea referendumului privind independenţa şi angajarea într-un dialog cu autorităţile centrale.

După votul pe tema independenţei ce a avut loc în luna septembrie, tensiunile dintre Bagdad şi regiunea kurzilor s-au amplificat. Săptămâna trecută au izbucnit şi confruntări violente în momentul în care forţele irakiene au preluat controlul asupra provinciei Kirkuk, bogată în petrol. Aproximativ 50 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma confruntărilor, iar mii de kurzi au fost nevoiţi să fugă din calea violenţelor.

Kurzii irakieni din nordul Irakului au votat masiv în favoarea independenţei regiunii Kurdistan în cadrul unui referendum controversat ce a avut loc luna trecută. Potrivit Comisiei Electorale, 92% din cei 3,3 milioane de votanţi au susţinut independenţa Kurdistanului.

Ţările vecine, Turcia şi Iran, unde locuiesc sute de mii de etnici kurzi, dar şi Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite, au pledat pentru ca regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului să îşi rezolve disputele cu Bagdadul prin negocieri şi nu prin secesiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici