Zeci de spanioli îşi vând organele pe internet din cauza crizei economice

Criza economică din Spania, unde rata şomajului este cea mai ridicată din zona euro, determină zeci de persoane "disperate" să-şi vândă organele pe Internet, denunţă o asociaţie a consumatorilor, care aminteşte că această practică este interzisă.

14 afișări
Imaginea articolului Zeci de spanioli îşi vând organele pe internet din cauza crizei economice

Zeci de spanioli îşi vând organele pe internet din cauza crizei economice

Această organizaţie, Facua, a avertizat, într-un comunicat, autorităţile spaniole, după ce a descoperit "31 de anunţuri de vânzare de organe pe Internet".

"Este vorba despre anunţuri postate pe 13 site-uri de Internet" de către spanioli şi imigranţi din American Latină, a precizat Facua.

"Sunt oferte de rinichi, plămâni şi măduvă, postate de persoane care afirmă că trec prin dificultăţi economice grave şi cer sume pornind de la 15.000 de euro până la un milion de euro", a precizat asociaţia pentru apărarea drepturilor consumatorilor.

Facua aperciază că poate fi vorba despre un "fenomen în creştere pe timp de criză economică, fructul situaţiei de restrişte a persoanelor care şi-au pierdut locurile de muncă sau afacerile, care au datorii sau sunt ameninţate cu pierderea locuinţei".

Asociaţia îşi exprimă "îngrijorarea" faţă de aceste anunţuri, deoarece "aceste persoane pot deveni victime ale reţelelor internaţionale de trafic de organe, care realizează aceste operaţiuni în străinătate" şi "le pun viaţa în pericol".

Economia spaniolă a intrat în recesiune la sfârşitul lui 2008. Şomajul creşte, afectând în prezent 15,5 la sută din populaţia activă, potrivit Eurostat, aceasta fiind cea mai ridicată rată a şomajului din zona euro.

Sute de mii de imigranţi care au sosit în ultimii ani în Spania pentru a lucra în domenii ce necesită o calificare slabă sunt deosebit de expuşi crizei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici