Zelenski: Putin este un „nazist”. Reacţia liderului ucrainean după ce Rusia a lansat înainte de Ziua Victoriei un atac masiv cu rachete şi drone

Rusia a bombardat infrastructura energetică ucraineană miercuri dimineaţa devreme, în timp ce Kremlinul se pregăteşte să sărbătorească Ziua Victoriei pe 9 mai, care marchează în mod tradiţional triumful sovietic asupra Germaniei naziste, dar care a devenit mai recent emblematică pentru războiul împotriva Ucrainei.

807 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Putin este un „nazist”. Reacţia liderului ucrainean după ce Rusia a lansat înainte de Ziua Victoriei un atac masiv cu rachete şi drone

Zelenski: Putin este un „nazist”. Reacţia liderului ucrainean după ce Rusia a lansat înainte de Ziua Victoriei un atac masiv cu rachete şi drone

Forţele aeriene ucrainene au raportat că au doborât 39 din cele 55 de rachete lansate asupra mai multor regiuni şi 20 din cele 21 de drone Shahed lansate de ruşi.

„De ziua comemorării şi a victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial, nazistul Putin a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Întreaga lume trebuie să înţeleagă cine este cine. Lumea nu trebuie să dea o şansă noului nazism””, a declarat miercuri dimineaţă preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski.

De zeci de ani, parada anuală din 9 mai de la Moscova nu a fost atât un memorial al victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, cât o demonstraţie atent coregrafiată a puterii. De când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în 2022, Kremlinul a intensificat atacurile asupra Ucrainei înainte de Ziua Victoriei - căutând să-i ofere lui Putin ceva cu care să se laude în discursul său anual din Piaţa Roşie, relatează Politico.

În acest an, forţele Rusiei au primit ordin să captureze oraşul strategic ucrainean Chasiv Yar din regiunea Doneţk înainte de 9 mai. Deşi nu au reuşit încă să îndeplinească această sarcină, ruşii au profitat de lipsa de arme a Ucrainei şi de epuizarea trupelor pentru a câştiga rapid teritoriu, preluând controlul asupra mai multor sate mici din regiunea Doneţk.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, a declarat că atacurile de miercuri au vizat în principal infrastructura energetică civilă, vizând instalaţii de producţie şi de transport al energiei electrice din regiunile Poltava, Kirovohrad, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk şi Vinnytsia.

„Inamicul vrea să ne priveze de capacitatea de a genera şi de a transmite suficient de multă energie electrică”, a declarat Galuşcenko, îndemnându-i pe ucraineni să limiteze consumul de energie, în special în timpul perioadelor de vârf de dimineaţă şi de seară. „Aceasta este contribuţia fiecăruia dintre noi la victorie. Lumina va învinge", a adăugat ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici