Ce tip de test este recomandat pentru a afla dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2. Explicaţiile unui medic specialist

14613 afişări
Imaginea articolului Ce tip de test este recomandat pentru a afla dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2. Explicaţiile unui medic specialist

Test pentu anticorpi COVID

Testele de tip antigen-anticorpi, efectuate în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge arată dacă organismul a dezvoltat anticorpi specifici SARS-CoV-2, fie că persoanele au avut avut sau nu simptome de boală. Important de precizat este faptul că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecţiei acute, respectiv atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală. În cazul în care suspectăm că am intrat în contact cu virusul, testul RT-PCR îţi confirmă sau infirmă prezenţa virusului în organism. 
 

Teste de anticorpi în funcţie de antecedentele COVID-19

 
În cazul în care nu ştii să fi avut infecţie COVID-19, dar te gândeşti că este posibil să fi intrat în contact cu virusul şi să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecţii respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral.
 
În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă uşoară, medie sau severă şi vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat şi testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat şi după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecţii anterioare sau nu. 
 
Ţine cont, însă, că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.
 

Ce test de anticorpi este recomandat după vaccinarea anti COVID?

 
Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune şi induc producţia de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea şi multiplicarea virusului în organism. Totuşi, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. 
 
Este de aşteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.
 

Cum funcţionează testele pentru anticorpi?

 
Toate kiturile comerciale disponibile în lume sunt îndreptate spre detectarea în sângele uman a anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) şi S (Spike), despre care se ştie că determină o producţie importantă de anticorpi. 
 
Testele de neutralizare pun în evidenţă capacitatea funcţională a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunând că acelaşi efect se produce şi in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (în care au fost puşi în evidenţă anticorpi prin teste “de legare”, dar pentru care se studiază dacă au şi capacitate neutralizantă) cu produse patologice ce conţin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce conţin structuri antigenice cheie din virusul de interes. După o perioadă de incubare în care anticorpii din serul uman interacţionează cu antigenul/antigenele virale, se urmăreşte gradul de inactivare a virusului, ceea ce echivalează cu neutralizarea activităţii virale”, a adăugat medicul de laborator Daniela Stratomir.
 
În laboratoarele MedLife se pot efectua atât teste pentru detecţia anticorpilor IgG anti-S şi anti-N, cât şi pentru anticorpii de tip IgM. Tesează-te în cel mai apropiat centru MedLife şi află dacă organismul tău a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.
 
 
 
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici