Gândurile lui Cristoiu: Clanurile interlope nu mai sunt de furat rufe sau găini. Poliţia trebuie să treacă printr-un cutremur

  • Ion Cristoiu: Preşedintele României trebuie să ştie că ascensiunea clanurilor este o problemă de siguranţă naţională. Semnalarea primejdiei clanurilor în raport cu Poliţia a fost făcută în cazul Caracal
  • Ion Cristoiu: Aceste clanuri de interlopi s-au şcolit în Occident. Au învăţat trucurile mafiote, s-au bătut cu Scotland Yard, cu Poliţia franceză. Venite în România, au găsit drept adversar o Miliţie. O Poliţie Română, fără dotări minime
  • Ion Cristoiu: S-a semnalat că aceste clanuri sunt foarte bine pregătite, că deja au acces la tehnologie modernă. S-a spus atunci că aceste clanuri au pătruns şi în politică, şi în Poliţie foarte mulţi
3904 afișări

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că incidentele în care au fost implicate clanurile interlope ar fi trebuit să devină o temă de dezbatere naţională, lansată de preşedintele Iohannis, în calitate de şef al CSAT, deoarece ascensiunea acestor clanuri este o problemă de siguranţă naţională.

Ion Cristoiu afirmă că atât ministrul Justiţiei, cât şi preşedintele Iohannis au dat vina pe guvernarea PSD pentru ascensiunea clanurilor interlope, dar spune că o astfel de atitudine nu se mai justifică în condiţiile în care PNL se află de aproape un an la guvernare.

“Klaus Iohannis a dat un răspuns halucinant în care a spus că e de vină PSD deoarece din 2017 până anul trecut s-a ocupat de modificarea legilor justiţiei şi în felul acesta i-a încurajat pe penali. Este halucinant din două puncta de vedere. 1 că e lipsit de orice inteligenţă politică, pentru că puteai să acuzi PSD, dar mai deştept. Adică să spui că în perioada guvernării PSD Poliţia a decăzut, s-a compromis şi nu s-a dat atenţie clanurilor şi s-a preocupat de salvarea lor, a lui Liviu Dragnea. Ăsta era un clişeu, că e de vină PSD. Nu înţeleg de ce nu-l trage nimeni de mânecă pe dl. preşedinte. E deja clişeu. Nu mai are nicio eficienţă după aproape un an de guvernare PNL trimiterea la PSD. În al doilea rând, nu asta era chestiunea. Preşedintele României, care este şi şeful  CSAT, stăpânul serviciilor secrete din România care sunt fără număr, trebuie să ştie că ascensiunea clanurilor este o problemă de siguranţă naţională”, a declarat publicistul.

Ion Cristoiu spune că primul semnal privind ineficienţa Poliţiei în raport cu clanurile de interlopi a fost cazul Caracal.

“Semnalarea primejdiei clanurilor în raport cu Poliţia a fost făcută în cazul Caracal. Atunci s-a discutat vreo lună de zile despre ineficienţa Poliţiei într-un caz destul destul de simplu şi despre faptul că aceste clanuri de interlopi s-au şcolit în Occident, în sensul că au învăţat trucurile mafiote, s-au bătut cu Scotland Yard, cu Poliţia franceză, deci cu poliţii foarte bine pregătite şi deştepte şi au venit în România. Ei au găsit drept adversar o miliţie. O Poliţie Română, fără dotări minime. În cazul Caracal, în ziua în care ei au căutat-o pe Alexandra, există în documente un soi de stenograme în care şeful Poliţiei din Caracal zice <şi am căutat în tot sediu un birou unde era internet>. Cum adică? Poliţia trebuie să aibă internet şi pe maşina de patrulare”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că pe lângă lipsa dotărilor minime, poliţiştii nu sunt pregătiţi profesional, nereuşind să treacă de la stadiul de miliţieni la cel de poliţişti într-o societate democratică.

“Nu există pregătire profesionistă. Poliţia Română nu s-a adaptat de la stadiul de Miliţie la stadiul de Poliţie. Stadiul de Miliţie era foarte simplu. Adică, burtos, grăsan, prost, idiot, analfabet aveai bulanul în mână. Reprezentai autoritatea dictaturii, şi când apărea miliţianul, ăia toţi încremeneau. Că erau proşti, arată Timişoara. Pe 16 decembrie 1989, seara, au venit nişte miliţieni care nu erau pregătiţi să facă faţă unor cetăţeni care nu se mai temeau de miliţie .Când s-a trecut la Poliţie trebuia să se înţeleagă că Poliţia în societatea democratică înseamnă următorul lucru: esti la fel de exigent, de sever cu infracţiunea, dar fără a încălca drepturile omului”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că interlopii au evoluat, sunt organizaţi, conectaţi la tehnologie şi lumea politică, iar pentru a le ţine piept Poliţia Română trebuie să se reformeze profund, dar nu prea are cine să o facă.

“Pe de altă parte, s-a semnalat că aceste clanuri sunt foarte bine pregătite, că deja au acces la tehnologie modernă. Plus că s-a spus atunci că aceste clanuri au pătruns şi în politică, şi în Poliţie foarte mulţi. Aceasta era tema pentru care Klaus Iohannis trebuia să declanşeze o temă naţională cu ocazia incidentelor cu Pian.  La ora actuală clanurile interlope nu mai sunt de furat rufe de pe sârmă sau găini, ci aruncă în aer bancomate. Asta presupune tehnologie, organizare (...) De Vela nu mai spun. După toate întâmplările să faci o conferinţă de presă în care să spui suntem cu ochii pe voi este... Poliţia trebuie să treacă printr-un cutremur, poate Traian Băsescu, ministru de Interne, ca să rezolve. Acolo sunt încrengături, şefii de inspectorate sunt neamuri între ei. Cine să facă? Vela? Klaus Iohannis?”,  s-a întrebat publicistul.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici