Gândurile lui Cristoiu: Această negustorie făţişă a Guvernului a fost o capcană întinsă presei de PNL

  • Ion Cristoiu: Ordonanţa a fost un dezastru şi aprobarea ei de către majoritatea parlamentară pesedistă arată că nu au înţeles că presa nu e a lor
  • Ion Cristoiu: Pesediştii au sporit iluzia că, dacă au fost de acord acum cu Guvernul PNL, presa, care a primit bani, va fi de treabă şi cu ei
  • Ion Cristoiu: Opinia publică a devenit neîncrezătoare în presă, nu în campania Guvernului. Ion Cristoiu: Perdanţi sunt jurnaliştii independenţi, nu jurnaliştii plătiţi, care oricum sunt compromişi
4354 afișări

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul dă bani presei, modificată şi adoptată recent de Parlament, este o dovadă de naivitate a PSD care, prin votul său, se crede protejat, dar şi o capcană prin care opinia publică îşi pierde încrederea în mass-media.

Camera Deputaţilor a modificat şi adoptat marţi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care se dau bani la presă pentru campanii de informare publică despre protecţia împotriva coronavirusului. Sumele alocate au fost mărite, iar perioada de difuzare a acestei campanii extinsă până la sfârşitul anului.

Ion Cristoiu spune că OUG este o lovitură groaznică dată presei, iar aprobarea acestei ordonanţe de către majoritatea parlamentară pesedistă arată că aceasta nu a înţeles două lucruri: presa nu e a lor şi nu vor fi neapărat protejaţi dacă au făcut pe plac Guvernului PNL.

“Cei de la PSD, nici Ciolacu nu au înţeles nimic. Nu au înţeles acest lucru: presa nu e a lor, este fie alcătuită din divizia presă, unităţi militare, fie cum spun eu, unităţi de lucru din restul presei independente. SRI nu are nevoie să aibă toate televiziunea, toată Antena 3, au acolo 2-3 puncte de lucru, 2-3 emisiuni prin care îşi rezolvă problemele. Nu au avut curaj să respingă această ordonanţă de urgenţă, ba chiar au sporit această iluzie că dacă au fost de acord acum cu Guvernul PNL, presa, care a primit bani, va fi de treabă şi cu ei şi că dacă ar fi respins ordonanţa de urgenţă, atunci presa s-ar fi năpustit asupra lor. Asta ne confirmă ceea ce v-am spus de vreo două-trei ori până acum că, de fapt, nu avem opoziţie”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că Guvernul nu a urmărit să câştige presa de partea sa şi că Ordonanţa trebuia contestată la Curtea Constituţională deoarece este vorba despre publicitate.

“Deci aici avem o iluzie a PSD, şi doi, şi o iluzie a Guvernului. Această negustorie cu presa de fapt nu a urmărit câştigarea presei de către PNL pentru ca în campanie electorală sau acum, în perioada gestionării pandemiei să fie de partea lor. Pentru că, dacă aţi observat, contractele constau în a publica un spot cu una cu mască. Din punctul acesta de vedere trebuia contestat din start la CCR pentru că nu e vorba de informare, e vorba de publicitate. Adică Guvernul putea să facă acelaşi lucru închiriind spaţiu la companiile de publicitate şi ele decideau ce şi cum”, a afirmat jurnalistul.

În opinia sa, efectul acestei negustorii va fi neîncrederea opiniei publice nu în campania Guvernului, ci în presă.

“Această negustorie făţişă a Guvernului a fost o capcană întinsă presei de PNL şi în felul acesta opinia publică a devenit neîncrezătoare în presă, nu în campania Guvernului. Nu cred că am mai pomenit în istoria presei româneşti nişte nărozi aşa de mari. Sigur, au luat şi nişte bani. Ca mogulii, că mogulii au hotărât, banii în buzunarul lor se duc, nu sunt bani ai jurnaliştilor. Cred că intenţia Guvernului a fost perfidă. Şi anume să compromită presa asta, că e cumpărată, pentru că dacă aţi observat cei mai mulţi bani s-au dus la presa aşa-zis pesedistă, antipenelistă şi atunci nimeni nu mai crede în presă pentru că, de fapt, ei au o altă parte importantă a presei care nu ascultă de contracte, ascultă de ordine”, a punctat jurnalistul.

Ion Cristoiu mai spune că jurnaliştii independenţi au de pierdut cel mai mult din cauza ordonanţei de urgenţă a Guvernului.

“A fost o capcană întinsă jurnaliştilor, inclusiv cei independenţi, care nu au zis nimic pentru că, după asta, patronii îi dădeau afară şi, în plus, beneficiau şi ei. Din acest punct de vedere, perdanţi sunt jurnaliştii independenţi, nu jurnaliştii plătiţi, care oricum sunt compromişi, pentru că odată cinstea pierdută, poţi să faci orice. Au pierdut foarte mult jurnaliştii independenţi, care nu au ce face, contractul nu a fost semnat de ei, ci de proprietari, şi atunci sunt şi ei trecuţi la grămadă. O dovadă a unei prese sărmane, ca toate instituţiile statului de drept, care îşi duce viaţa de pe o zi pe alta”, a conchis publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici