Video Gândurile lui Cristoiu: Deciziile privind relaxarea vor fi luate în funcţie de presiunile clientelei politice

  • Ion Cristoiu: Vom pierde bătălia pentru consum dacă România nu va lua măsuri de relaxare cât mai largi
  • Ion Cristoiu: Toată nebunia la care asistăm acum a pornit de la laşitatea liderilor de a-şi asuma răspunderea. Asupra Guvernului vin sute de presiuni
  • Ion Cristoiu: S-ar putea să fie şi un uriaş proces de corupţie în stabilirea măsurilor de relaxare
7293 afișări

Ion Cristoiu spune că, în perioada următoare, accentul se va pune pe consum, iar managerii, patronii din turism, comerţ, servicii, trebuie să dubleze măsurile de distanţare socială cu unele facilităţi pentru clienţi.

“Va fi o bătălie planetară pe consum, pe care o vom pierde scurt dacă România nu va lua măsuri de relaxare cât mai largi, chiar dacă ele sunt stânjenitoare prin alte măsuri, din cauza regulilor de distanţare. Ele trebuie însă contracarate de oferte. Nu ştiu, mă duc în Grecia şi acolo se poate intra în mare în grupuri de 10, dar atunci îi ofer turistului nişte facilităţi, să plătească jumătate din preţ, că altfel nu are niciun rost să mă duc pe plajă şi să mă uit la ceas că peste trei ore am voie să intru în apă, să mă bălăcesc 15 minute, apoi ies şi iar mai stau până seara. La ora actuală, e o catastrofă administrarea nu a crizei, ci a ieşirii din criză”, spune jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine că toată nebunia la care asistăm acum – inexistenţa unui plan, declaraţiile contradictorii privind relaxarea -a pornit de la laşitatea lui Klaus Iohannis şi a premierului Orban de a-şi asuma răspunderea pentru unele decizii.

“În materie de resticţii, a fost simplu pentru ei, au imitat ce au făcul alţii în Occident (…) Trebuie să fii un lider foarte puternic, care să nu fii speriat de electorat, şi atunci spui <domne, indiferent ce-o fi, eu îmi asum şi nu fac ca francezii, pentru că la noi naţiunea nu e la fel de infectabilă ca naţiunea franceză>. De exemplu la noi, în cazul celor peste 65 de ani, la noi a fost o imitare tâmpită a ceea ce e în Occident, fără a ţine cont de specific (…) În cazul măsurilor de relaxare nu mai poate fi imitare. Nu ai cum, pentru că fiecare ţară are specific, şi de consum, şi de firme, şi de oameni şi atunci normal era ca cineva să-şi asume, cu riscuri electorale, data de 15 mai”, consideră publicistul.

Ion Cristoiu arată că, în momentul în care s-a luat decizia că pe 15 mai încep măsurile de relaxare, autorităţile nu mai aveau voie să vină cu declaraţii contradictorii, de la o zi la alta.

“Ei nici acum nu sunt hotărâţi. Klaus Iohannis, deşi electoral nu mai depinde de nimic, se teme că o să vină doctorii pe televiziuni şi o să spună vai de mine, uite s-a relaxat turismul, dar în urma lui 1 mai a crescut numărul de morţi. Problema de aici vine. Niciunul dintre ei nu au curaj să-şi asume (…) Ei se bâlbâie cu aceste măsuri pentru că asupra Guvernului vin sute de presiuni. Fiecare domeniu economic vrea cât mai multă relaxare fără măsuri de siguranţă pentru că orice măsură sanitară te costă. Fie că trebuie să măreşti preţul, fie mori de foame, tu proprietar. Creşti preţul, nu mai vin clienţi. Deci, aceste lucruri trebuie decise şi, ca să poţi să tai în carne vie, îţi trebuie forţă de lider”, subliniază jurnalistul.

Ion Cristoiu adaugă că, pentru a vedea măsurile de relaxare pe care le ia Guvernul, trebuie să ne uităm la ponderea clientele PNL în domeniul respectiv.

Sunt sigur că la hoteluri este o pondere uriaşă de proprietari penelişti, de-aia le-a dat voie prima dată. La restaurant cred că sunt mai puţini. Deci ei vor lua decizii, nu în funcţie de nevoia de relaxare economică, ci în funcţie de presiunile pe care le face clientele politică (…) Ei nu se gândesc la măsuri de dragul României. Ele sunt sau de dragul capitalului lor electoral sau de dragul de a satisface clientela politică. Vă imaginaţi ce e la nivelul premierului. Îl sună proprietarii de hoteluri, eu sunt cutare, noi suntem baronii care v-au dat bani la cutare. Pariez cu dvs că va veni şi mită (...) şi până la urmă te trece premierul din pix. Pentru că din pix va depinde dacă mall-urile de device-uri se deschid sau nu se deschid, nu-l costă nimic. Şi atunci, s-ar putea ca, pe căile neştiute româneşti, să fie şi un uriaş proces de corupţie în stabilirea  măsurilor de relaxare”, a mai spus jurnalistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici