Video Ion Cristoiu, despre alegerile din 20 mai 1990: A fost cea mai mare pomană electorală din istoria României pe banii lui Ceauşescu

  • Ion Cristoiu: Românii au votat atunci între Ion Iliescu -FSN şi Nicolae Ceauşescu- PCR. Votul dat lui Iliescu nu a fost un vot dat împotriva partidelor de Opoziţie.
  • Ion Cristoiu: O altă cauză a votului acesta masiv a fost că regimul Iliescu a moştenit de la Ceauşescu miliarde de dolari pe care le-a cheltuit pe pomeni electorale
  • Ion Cristoiu: Un fapt pozitiv a fost lecţia de democraţie, dată chiar în perioada campaniei electorale. Dezbaterea în trei la TVR a avut cel mai mare rating din istoria postdecembristă.
2952 afișări

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că Ion Iliescu şi FSN au fost votaţi masiv la 20 mai 1990 datorită pomenilor electorale pe care le-au plătit din miliardele de dolari lăsate moştenire de la regimul Nicolae Ceauşescu.

Istoric şi martor al scrutinului de acum 30 de ani, Ion Cristoiu analizează primele alegeri libere din România şi mărturiseşte că a fost dezamăgit de rezultatul catastrofal obţinut de Opoziţie la alegerile generale din 20 mai 1990, care afecta serios raportul de forţe Putere-Opoziţie din Parlament.

“Nu atât alegerile, cât rezultatul acestora a fost mult discutat după 20 mai 1990. La vremea respectivă eram în prima linie a presei, care, sigur, critica FSN-ul şi pe Ion Iliescu şi sprijineam firava opoziţie de atunci, eram la Zig-Zag Magazine. Ca experienţă, personal, am fost dezamăgit nu de faptul că au învins FSM şi Ion Iliescu, ci de rezultatul catastrofal al Opoziţiei. Minimul echilibru în Parlament era pus serios la îndoială”, afirmă jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că, de fapt, la 20 mai 1990, românii nu au ales între Ion Iliescu- FSN şi Opoziţie, ci între Iliescu-FSN şi Ceauşescu- PCR.

“Dacă am vrea să căutăm cauzele acestui rezultat, şi am vrea să descoperim în mod lucid nu propagandistic, şi nici nostalgic, şi nici optimist, cel mai important este că în 20 mai 1990, românii nu au ales între Ion Iliescu- FSN şi Opoziţie, să spunem Corneliu Coposu şi Radu Câmpeanu. Nu, au votat aşa pe hârtie, potrivit a ce se scria în ziare şi potrivit Constituţiei. Românii au votat atunci între Ion Iliescu şi FSN şi Nicolae Ceauşescu şi PCR. Deci votul dat lui Iliescu nu a fost un vot dat împotriva partidelor de Opoziţie”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că primele alegeri libere au avut loc la câteva luni după prăbuşirea regimului Ceauşescu, iar românii nu erau pregătiţi pentru jocul democratic pe care îl presupune un scrutin electoral.

“În mai 1990, românii abia reuşeau să îngurgiteze, să asimileze şocul prăbuşirii comunismului. Noi nu trebuie să uităm că în mai 1900 eram la câteva luni de la căderea nu a comunismului, ci a comunismului ceauşist, care este altceva. În timp ce în tot estul, de vreo 5 ani, din 1985, societatea, oamenii, electoratul fuseseră pregătiţi pentru ceea ce înseamnă bătălie politică, presă liberă, la noi nici vorbă de această pregătire până în 22 decembrie 1989. Şi-atunci a fost foarte greu, practic imposibil, pentru marea majoritate a românilor să asimileze jocul democratic. Nici Opoziţia nu a putut să se pregătească, presă liberă nu era, pentru că cele trei cotidiane aparţineau statului la vremea respectivă, televiziunea era una şi era a partidului de guvernământ. Erau săptămânale, Zig -Zag Magazine… aveam noi 700.000 de exemplare tiraj, dar nu puteai să contracarezi ziarele judeţene, care toate, foste ale PCR, se transformaseră, erau aşa zise libere, dar tot FSN-ului aparţineau. Românii au votat atunci pe Ion Iliescu, văzându-l atunci ca pe un adversar al lui Nicolae Ceauşescu”, îşi aminteşte jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine că o cauză a votului masiv pro Iliescu şi FSN de acum 30 de ani a fost pomparea miliardelor de dolari lăsate moştenire de regimul Ceauşescu în pomeni electorale.

“Într-un fel putem spune că abia la 20 mai 1990 s-a prăbuşit comunismul cu adevărat, prin vot. Sigur o altă explicaţie e faptul că, un timp, până în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au dus o politică perestroikistă. Să nu uităm că liberalizarea, creşterea preţurilor, privatizarea, chiar aşa bâlbâită cum era, a început de-abia după mai 1990. O altă cauză a votului acesta masiv a fost că regimul Iliescu a moştenit de la Ceauşescu miliarde de dolari pe care le-au cheltuit pe pomeni electorale. Cred că a fost cea mai mare pomană electorală din istoria României. Au avut bani, au dat bani şi sigur că marea majoritate a populaţiei au votat FSN şi s-au uitat chiorâş la partidele de Opoziţie care spuneau că trebuie austeritate, privatizare. Poporul român nici nu ştia bine cuvântul privatizare”, a punctat jurnalistul.

“Un amănunt foarte important: nu numai până în mai 1990, dar mult timp în România s-a evitat cuvântul patron. Acest cuvânt trimitea imediat la mentalitatea din perioada comunistă, patronul care exploatează, suge sângele poporului. Nici acum nu cred că se prea foloseşte, se spune manager, deşi el poate e patron”, a adăugat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, de fapt, la 20 mai 1990 românii au învăţat cum să voteze în democraţie, arătând că dezbaterea electorală între candidaţii prezidenţiali Ion Iliescu (FSN), Ion Raţiu (PNŢCD) şi Radu Câmpeanu (PNL) a avut cel mai mare rating din istoria postdecembristă.

“Un fapt pozitiv a fost lecţia de democraţie care a fost dată chiar în perioada campaniei electorale. Dezbaterea electorală în trei la televiziune a avut cel mai mare rating din istoria postdecembristă. După asta, oamenii s-au obişnuit. A fost o lecţie de democraţie pe viu. De fapt, în 20 mai 1990, nu putem spune că românii au votat, ci că românii au învăţat cum să voteze în democraţie. A fost o perioadă de învătat şi în materie de campanie electorală, şi de vot. După asta, s-a obişnuit şi aţi văzut în 1996, au votat Opoziţia, au votat schimbarea. Deocamdată, atunci totul era nou, totul se învăţa în materie de democraţie”, a afirmat Ion Cristoiu.

O amintire pe care jurnalistul o asociază automat cu momentul 20 mai 1990 este transmiterea dezbaterii electorale Iliescu-Raţiu-Câmpeanu pe un ecran uriaş în Piaţa Universităţii, şi pe care miile de tineri adunaţi acolo au urmărit-o ca pe un meci de fotbal.

“Sunt multe lucruri pe care mi le amintesc despre alegeri, dar ce îmi amintesc automat este că în campania electorală exista încă Piaţa Universităţii şi dezbaterea dintre cei trei candidaţi transmisă în direct de TVR a fost difuzată pe un panou uriaş în Piaţa Universităţii. Şi alături ei, am văzut pe viu un fenomen, care apoi a fost constant, felul în care o anumită parte a electoratului se uită la dezbatere. Toţi cei din piaţă erau împotriva lui Ion Iliescu. Aşa că de câte ori vorbea Iliescu, pe lângă faptul că ăia  din piaţă fluierau, erau convinşi că o să piardă. Când vorbea totuşi Ion Raţiu, vai ce bine. Adică ai noştri, şi inclusiv ai mei, aveau să bată la 20 mai, iar Ion Iliescu să piardă la scor. Sigur că a fost invers. De aia a şi fost dezamăgirea. Eu nu eram aşa de iluzionat că o să câştige Raţiu sau Câmpeanu. Nu o să uit această imagine a acelei dezbateri. În Piaţa Universităţii erau câteva mii de tineri care urmăreau dezbaterea ca pe un meci de fotbal între trei echipe”, a povestit Ion Cristoiu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici