Healthcare Trends. Examinarea pacientului cu protocolul de examinare imagistică. La ce este util şi când se recomandă?

  • Ce presupune protocolul de examinare imagistică?
  • Ce s-a modernizat în domeniu?
  • Iradierea la CT şi RMN: beneficii şi riscuri.
396 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Examinarea pacientului cu protocolul de examinare imagistică. La ce este util şi când se recomandă?
Prof univ Dr. Gheorghe Iana, preşedinte al Societăţii de Neuroradiologie şi radiologie intervenţională din România, este invitatul Healthcare Trends de vineri, o emisiune pe teme medicale realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru Medici.

Cum ajută pacientul investigaţia imagistică

Peste 80% din pacienti sunt expuşi unui examen imagistic pentru precizare de diagnostic, pentru confirmarea unui diagnostic, pentru evaluare, monitorizare, arată invitatul.
 
„Practic, radiologia a devenit o componenta de bază a diagnosticului medical, sunt lucruri pe care nu ai cum să le susţii cu certitudine dacă nu ai un examen imagistic. Să vă dau cel mai banal exemplu, de unde ştii dacă un accident vascular este hemoragic sau ischemic? Conduita terapeutică este diametral opusă. Simptomatologia este foarte asemănătoare”

RMN-ul: mai multe beneficii decât riscuri

Limitarea pentru RMN, CT şi alte investigaţii este dată de gradul de iradiere, dar totdeauna trebuie sa privim prin prisma risc - beneficiu, recomandă medicul, care spune că, în ceea ce priveşte examenele RMN nu există o problemă. Însă, în ceea ce priveşte examinările CT şi radiologie clasică e o problemă pentru că e o doză de iradiere, dar echipamentele moderne merg cu low dose, o doză calculată mult diminuată faţă de exminările clasice, aşadar, riscul de iradiere este unul redus. 
 
Specialistul Prof univ Dr. Gheorghe Iana aduce în discuţie şi o realitate dureroasă din sistemul medical: radiologii români sunt foarte buni, dar şi extrem de căutaţi în străinătate. Prin urmare, România mai rămâne cu foarte puţini experţi în domeniu. Avem 500.000 de pacienţi oncologici şi doar circa 1.000 de specialişti în Radiologie.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici