Healthcare Trends VIDEO. Care sunt factorii de risc în apariţia cancerelor? Răzvan Curcă, medic primar Oncologie, despre metode de prevenţie

  • Cele mai întâlnite tipuri de cancer în România: ce trebui să ştim despre ele?
  • Cancerul de piele, din ce în ce mai des întâlnit la adolescenţi. De ce să evităm solarul?
  • Fumatul, inamic al sănătăţii. La ce tumori ne expune consumul de nicotină?
  • Vaccinarea anti HPV. Cum ne protejează?
3589 afişări
Răzvan Curcă, medic primar Oncologie, a fost invitatul celei mai recente ediţii Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizate de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.
 
O specialitate foarte dinamică, Oncologia, s-a modificat foarte mult în ultimii 20-30 de ani şi aici stau mărturie investigaţiile şi aparatura de ultimă generaţie, dar şi vieţile salvate.
 
Practic, portofoliul de medicamente s-a poate triplat sau poate chiar mai mult decât atat. Avem tot mai multe arme cu care luptăm tot mai eficient împotriva cancerului, lucruri pe care acum 20-25 de ani nu le aveam şi acum le avem”, spune medicul, care caracterizează Oncologia ca fiind o specialitate complexă, deloc uşoară, dar care crează o relaţie specială între medic şi pacient. 
 
Pentru fiecare pacient îţi propui nişte obiective şi nu vei fi dezamăgit dacă obiectivele tale sunt realiste şi le atingi. Inclusiv de exemplu, pentru pacientul care vine la tine chiar în ultimul stadiu, în faza terminală. Poţi să îţi propui să îl ajuţi să treacă uşor dincolo, să poată să aibă o moarte uşoară, cu cât mai puţină suferinţă. Şi acela este un obiectiv atins. Nu este un eşec”, mai punctează Curcă. 
 

Cele mai întâlnite tipuri de cancer în România 

 
Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul de sân şi cancerul de prostată, explică medicul. Răzvan Curcă arată că anul trecut, cele mai multe cazuri ajunse la medic au fost cele de cancer colorectal, în condiţiile în care, cancerul pulmonar a fost diagnosticat mai puţin în pandemie. 
 
Cancerul de piele vine şi el puternic din urmă, mai ales că în general, oamenii nu poartă protecţie solară, fie că este vorba despre îmbrăcăminte, pălării sau creme cu SPF. Iar pe lângă soare, solarul, mereu la modă, este şi el responsabil pentru cancerul de piele, mai ales la persoanele tinere. „Din cauza solarului, am văzut primele cazuri de melanom la adolescenţi, adică persoane cu vârsta de 20 de ani”, arată specialistul. 
 

Cancerul de piele, o realitate 

Medicul recomandă ca atunci când vedem că o aluniţă şi-q modificat forma şi culoarea, trebuie făcută o vizită la dermatolog, care, după caz, poate recomanda excizia. 
 
Apoi, expunerea prelungită la soare, fără protecţie, sau la solar poate dăuna şi poate creşte riscul pentru apariţia cancerelor de piele, avertizează medicul Răzvan Curcă. 

Cancerul se poate preveni. Care sunt ce mai cunoscuţi factori de risc 

 
Marea majoritate a tumorilor se pot preveni dacă ţinem cont de factorii de risc,explică medicul. Cel mai cunoscut şi mai prevenibil factor de risc este fumatul. Fumatul provoacă nu doar cancer pulmonar ci şi cancer ORL, cancer esofagian, cancer gastric, cancer renal, cancer de vezică urinară, dar nu numai, atrage atenţia oncologul, care militează pentru o politică antifumat eficientă.
 
Un alt tip de tumoră este cancerul de col uterin, virusul HPV fiind cel care duce la apariţia a peste 90% din aceste tipuri de cancer. Însă, din fericire, există vaccin antivirus papilloma şi în Romania. Există într-un program al Ministerului Sănătăţii. „Prin vaccinare, putem preveni cancerul de col uterin şi sunt ţări precum Australia, care aproape au eradicat cancerul de col uterin printr-o politică ce a implicat atât vaccinarea HPV cât şi un screening eficient. La ei, după aproape 25 de ani, se poate spune ca incidenţa cancerului de col uterin este aproape zero”, arată Răzvan Curcă. Prin comparaţie, România este în top la numărul de cazuri anuale şi decese provocate de cancer de col uterin. În acest sens, specialistul discută despre importanţa vaccinării, explicând beneficiile serului anti-HPV.
 

Fumatul, responsabil pentru o treime din tumorile grave

 
Circa 85-90% din pacienţii cu cancer pulmonar au fost sau sunt fumători. Restul de 10-15% sunt nefumători, adică nu au fumat vreodată, explică medicul. Dieta dezechilibrată, în mod special dieta de tip fast-food sau noxele de tip poluare, polularea de la locul de munca, respectiv poluare atmosferică - toate sunt factori de risc, dar ele în sine, singure, nu pot să producă un cancer. Apoi, există şi alţi factori precum o ereditate cu probleme sau o expunere extrem de îndelungată, de ani de zile la un anumit tip de astfel de factori de risc.
 
Nu în ultimul rând, invitatul explică detaliat, ce poate face fiecare dintre noi pentru a ţine sub control factorii de risc şi a evita astfel, apariţia unor tumori. 
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici