Healthcare Trends VIDEO. Radioterapia, o soluţie pentru tratarea şi vindecarea cancerelor. O discuţie cu Cristian Turdeanu, medic specialist în Radioterapie

  • Ce este radioterapia şi cât de eficientă este?
  • Ce tipuri de tumori se trateaza prin radioterapie?
  • Cât costă o şedinţă de radioterapie?
2171 afişări
Dr. Cristian Turdeanu, medic specialist în Radioterapie, vorbeşte despre rezultatele radioterapiei în cadrul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Cancerul, indiferent de tipul său, rămâne duşmanul ascuns, la nivel mondial. Însă, cu puţină prevenţie şi educare, oamenii se pot recupera şi trăi din nou o viaţă bună.
 
La nivel european, unul din două cancere se vindecă. Dar pentru asta este important ca pacienţii să ajungă din timp la medic, când nu au simptome specifice, pentru ca boala să nu aibă timp să avanseze, explică invitatul. Prevenţia ajută pacienţii, dar şi medicii, să conlucreze pentru tratare şi vindecare.
 
Radioterapia un tratament cu radiaţii ionizante şi este folosită în tratarea cancerelor. Se bazează pe sensibilitatea mai mare a celulelor canceroase la radiaţii, iar de aceea, are şanse de reuşită, spune specialistul.
 
Înainte de a începe tratamentul propriu-zis, este extrem de importantă histologia, localizarea cancerului, precizează medicul Cristian Turdeanu.
 
Cancerul de col uterin, boli din sfera ORL, sau carcinomul de rinofaringe reprezintă tipuri de tumori care pot fi adresate şi tratate, cu rezultate extrem de bune. 
 
Medicul explică faptul că este extrem de important ca în momentul procedurii, pacientul/a să stea cât mai relaxat/ă. Există totuşi şi dispozitive performante, care îi ajută pe pacienţi să stea nemişcaţi, pentru ca aparatul să îşi poată face treaba corect.

Cât durează o şedinţă de radioterapie

În ceea ce priveşte durata tratamentului, o şedinţă pe zi durează de la câteva minute până la zeci de minute, la care, uneori, se asociază, ca sprijin, chimioterapia, în funcţie de specificul tumorii. Tratamentul poate dura câteva săptămâni, mai punctează medicul. 
 
Invitatul vorbeşte, totodată, despre „efectele” mai puţin plăcute dar uşor de gestionat ale radioterapiei, în funcţie de zona supusă radiaţiei. Spre exemplu, pentru cancerele de sferă ORL, apar probleme de alimentaţie, pacienţii având probleme la înghiţire. Apar toxicităţi în cadrul tratamentului, aşa că aceştia vor avea probleme la înghiţire. Dacă radierea se face pe pelvis, apare diareea. Dar dacă se respectă recomandările medicilor, simptomele devin mai uşor de tolerat.
 
Tarifele pentru fiecare şedinţă de radioterapie în parte sunt decontate de CNAS, mai punctează expertul. 
 
Important de punctat este faptul că radioterapia, „lucrează” împreună cu chirurgia, brahniterapia sau oncologia, pentru a adresa cancerele invazive.  „Pentru cancerul de rect, radioterapie şi oncologie, iar ulterior, se intervine chirurgical”, explică medicul.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici