Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave / Andrei Baciu a demisionat de la şefia CNAS, înainte de audierea de la DNA în dosarul vaccinurilor

  • Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave
  • Andrei Baciu susţine că are încredere deplină în actul de Justiţie.
  • Numele lui Andrei Baciu apare în dosarul cumpărării vaccinurilor în surplus, în care sunt urmăriţi penal deja Florin Cîţu, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.
  • Procurorii îl suspectează pe Andrei Baciu de potenţiala comitere a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.
2954 afișări
Imaginea articolului Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave / Andrei Baciu a demisionat de la şefia CNAS, înainte de audierea de la DNA în dosarul vaccinurilor

UPDATE Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave

DNA: În contextul menţionat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcţia de secretar de stat cu atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi susţinut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.


Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menţionate mai sus în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, şi-a anunţat astăzi demisia din funcţie, înainte de audierea sa de la DNA, de la ora 10.00

„Astăzi mă adresez vouă cu sufletul deschis şi cu credinţa nestrămutată în valorile onoarei şi integrităţii. Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, am luat decizia de a-mi înainta demisia de onoare din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Aleg să îmi înaintez demisia de onoare datorită angajamentului meu faţă de principiile etice şi morale în care cred şi pe care le-am susţinut întotdeauna, şi nu dintr-o obligaţie legală.  De-a lungul a nouă ani de când m-am întors în România şi în special în ultimii patru ani, în rolurile pe care le-am avut în timpul crizelor globale pe care România le-a traversat, am acţionat cu un respect neclintit pentru legislaţie, instituţii şi cetăţeni. Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacienţilor.

Am încredere deplină în actul de justiţie, convins fiind că adevărul şi dreptatea vor prevala. Vă mulţumesc şi vă sunt recunoscător tuturor pentru încrederea şi susţinerea pe care mi le arătaţi”, a scris Baciu pe pagina sa de Facebook.

Procurorii DNA cred că Andrei Baciu, „cu complicitatea lui Vlad Voiculescu şi a premierului Florin Cîţu” a achiziţionat pe 16 aprilie 2021 – 4,26 milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer ( valoare 66 de milioane de euro fără TVA) , în surplus, transmiţând în acest sens formularul de comandă, ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Numai că în acel moment, România deja contractase 53 de milioane de doze de vaccin.

„Pe de altă parte, Baciu Romică Andrei a fost desemnat în Comitetul Director pentru Vaccinuri de la nivelul Comisiei Europene, calitate care i-a permis să ia cunoştinţă de întreaga cantitate de vaccinuri achiziţionate de România chiar de la primele doze de vaccin contractate. (...) În şedinţa de Guvern din data de 15 aprilie 2021, memorandumul sus-menţionat a fost susţinut de Baciu Romică Andrei în exercitarea atribuţiilor delegate prin Ordinul nr.516/15.04.2021 şi a fost aprobat de prim-ministrul României, Cîţu Florin Vasile”, arată procurorii.

Şi în mandatul de la Ministerul Sănătăţii al Ioanei Mihăilă, Andrei Baciu ar fi fost implicat în achiziţionarea de vaccinuri.

„Ioana Mihăilă ar fi fost ajutată în activitatea infracţională, prin acte de complicitate, de către CÎŢU FLORIN VASILE, prim-ministru al României, care, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foştii miniştri ai sănătăţii Tătaru Nelu şi Voiculescu Vlad Vasile, respectiv secretarul de stat cu atribuţii delegate de ministru al sănătăţii Baciu Romică Andrei, pentru a întări hotărârea infracţională a ministrului sănătăţii Mihăilă Ioana de a achiziţiona 39.099.623 doze de vaccin Pfizer, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022) şi a crea aparenţa de legalitate a acestei achiziţii, a aprobat Memorandumul nr.20/11594/T.H.G., cu tema: Încheierea de către Comisia Europeană a unui NOU contract de achiziţie de vaccin împotriva COVID 19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNThech-Pfizer, în şedinţa Guvernului din data de 13 mai 2021, prin care a considerat necesară aprobarea participării României la acest nou contract de achiziţie a vaccinului COMIRNATY produs de compania BioNTech-Pfizer pentru anii 2022-2023”, crede DNA.

Procurorii îl suspectează pe Baciu de potenţiala comitere a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici