ArcelorMittal Galaţi a primit NUP la una dintre plângerile penale ale Gărzii de Mediu

Procurorii gălăţeni au decis neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul uneia dintre cele trei plângeri penale formulate în primăvară de conducerea Gărzii Naţionale de Mediu împotriva ArcelorMittal, a declarat joi Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

3 afișări
Imaginea articolului ArcelorMittal Galaţi a primit NUP la una dintre plângerile penale ale Gărzii de Mediu

ArcelorMittal Galaţi a primit NUP la una dintre plângerile penale ale Gărzii de Mediu

"A fost finalizat dosarul în care s-au făcut cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupraveghere şi neasigurare a depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase. Soluţia adoptată de către procuror a fost o rezoluţie de confirmare a propunerii de neîncepere a urmăririi penale, întrucât în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că infracţiunea sesizată de inspectorii Gărzii de Mediu nu există", a declarat Liliana Istrate.

Garda Naţională de Mediu a formulat în primăvară către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi trei plângeri penale împotriva conducerii combinatului siderurgic gălăţean, solicitând să fie verificat modul în care au fost respectate condiţiile de protejare a mediului înconjurător.

O primă plângere se referea la faptul că, la un control efectuat la Uzinele Laminate Plate din cadrul ArcelorMittal Galaţi, în incinta gospodăririi de apă aferente staţiei Slebing echipa a găsit uşa deschisă la depozitul condensatorilor scoşi din uz care conţin bifenilpolicloruraţi (PCB). În incinta depozitului se aflau 25 de containere metalice conţinând condensatori cu PCB iar unul dintre ele avea capacul desfăcut, existând posibilitatea sustragerii conţinutului. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu considerau că în acest caz nu s-au respectat măsurile de securitate privind asigurarea substanţelor periculoase.

Procurorii gălăţeni au decis însă, după studierea normelor tehnice de securitate, că depozitarea s-a făcut conform normelor.

A doua sesizare formulată de reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu viza faptul că hidrohalda de deşeuri periculoase din proprietatea SC Mittal Steel Sa Galaţi nu are sisteme de securitate. În aceste condiţii, exista posibilitatea ca persoane neautorizate să manipuleze respectivele deşeuri.

A treia plângere penală viza poluarea voluntară cu ape reziduale neepurate. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au descoperit, în urma unui control făcut la începutul acestui an, că apele uzate (incluzând subsanţe puternic toxice precum cianurile ori fenolii) rezultate din procesul de producţie sunt deversate direct în cursurile de apă de suprafaţă din împrejurimi, respectiv în bălţile Cătuşa, Făloaia şi Mălina, de unde sunt deversate în râul Siret.

"Prin modul de organizare a evacuării apelor uzate de pe platforma Mittal Steel SA Galaţi se poluează, cu ştiinţă, apele naturale prin descărcarea directă pe sol permeabil cu scurgere asigurată natural a apelor rezultate de la separatorul de consens ape care conţin şi subsatanţe periculoase (cianuri, fenoli antrenabili cu vapori de apă. Se constată depăşiri ale valorilor maxim normale admise la diverşi indicatori", se arată în plângerea penală semnată de Dan Săchelărescu, directorul Direcţiei Juridice şi Contencios din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

În cazul ultimelor două sesizări penale, cercetările continuă.

Contactat telefonic, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, nu a dorit să comenteze decizia de neîncepere a urmăririi penale, luate de procurori.

Autorizaţia de mediu a combinatului a expirat din data de 18 martie, societatea obţinând pe 30 octombrie 2007 autorizaţia integrată de mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici