Av. Flavius Radu: Prescripţia se aplică în continuare! Conform CCR. Conform ÎCCJ. Conform CJUE

  • Av. Flavius Radu: Prima concluzie rezultată din Decizia CJUE este aceea că Decizia nu priveşte compatibilitatea Dreptului Uniunii cu aplicarea prescripţiei în cazul infracţiunilor de corupţie ori în cazul infracţiunilor din cadrul Directivei PIF.
  • Av. Flavius Radu: Pe cale de consecinţă, în cazul acestor infracţiuni, rămâne cum au stabilit Curtea Constituţională a României şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adică SE APLICĂ PRESCRIPŢIA GENERALĂ.
  • Av. Flavius Radu: Concluzia CJUE este în sensul că, inclusiv în cauzele având ca obiect infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, se aplică regulile de drept rezultate în urma Deciziilor nr. 297/2018 şi 358/2022 ale Curţii Constituţionale, adică se aplică termenele generale de prescripţie a răspunderii penale.
1635 afișări
Imaginea articolului Av. Flavius Radu: Prescripţia se aplică în continuare! Conform CCR. Conform ÎCCJ. Conform CJUE

Av. Flavius Radu: Prescripţia se aplică în continuare! Conform CCR. Conform ÎCCJ. Conform CJUE

Avocatul Flavius Radu face o analiză la rece a deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza privind aplicarea prescripţiei răspunderii penale în dreptul intern, pronunţată luni, 24 iulie.  

Aşadar, un prim aspect pe care l-am reţinut din această decizie este faptul că, potrivit CJUE, a fost declarată inadmisibilă cererea Curţii de Apel Braşov în ceea ce priveşte aplicarea Directivei PIF (care înlocuieşte Convenţia PIF), Decizia 2006/928, precum şi repunerea Parchetului în termenul de declararea a recursului în casaţie.(…)

Astfel, prima concluzie rezultată din Decizia CJUE este aceea că Decizia nu priveşte compatibilitatea Dreptului Uniunii cu aplicarea prescripţiei în cazul infracţiunilor de corupţie ori în cazul infracţiunilor din cadrul Directivei PIF. 

De altfel, CJUE nici nu avea cum să se pronunţe în legătură cu aplicabilitatea prescripţiei în alt domeniu decât cel vizat de litigiul principal, întrucât ar fi însemnat să se pronunţe în legătură cu o problemă de natură ipotetică, ceea ce este inadmisibil în această procedură.

Pe cale de consecinţă, în cazul acestor infracţiuni, rămâne cum au stabilit Curtea Constituţională a României şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adică SE APLICĂ PRESCRIPŢIA GENERALĂ”, scrie Flavius Radu.

Analiza integrală a deciziei CJUE AICI: https://evz.ro/av-flavius-radu-prescriptia-se-aplica-in-continuare-conform-ccr-conform-iccj-conform-cjue.html

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici