Brăţări electronice pentru agresori. Proiectul, dezbătut în Comisia Juridică

Proiectul de lege prin care agresorii ar urma să poarte brăţări electronice a fost finalizat şi intră în dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, iar dacă obţine aviz favorabil va merge la vot.

1053 afișări
Imaginea articolului Brăţări electronice pentru agresori. Proiectul, dezbătut în Comisia Juridică

Mesajul lui Ioan Cupşa

Ioan Cupşa, deputat PNL, spune că prin adoptarea proiectului de lege privind purtarea brăţărilor electronice de către agresori,  PLX 129/2020, cuvintele „respect şi demnitate” vor căpăta cu adevărat sens atunci când vorbim despre prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

„<Le dăruim> agresorilor <brăţări electronice>! Pe de o parte, agresorii vor fi timoraţi, speriaţi de posibilitatea de a fi uşor traşi la răspundere penală, de a fi condamnaţi. Pe de altă parte, organele de ordine devin mult mai eficiente în intervenţiile lor pentru a proteja victimele, vor putea interveni de îndată! Victimele şi posibilele viitoare victime ale violenţei domestice vor fi mult mai bine protejate prin demersul nostru din Camera Deputaţilor. Femeile, dar nu numai ele, vor fi mult mai bine protejate de riscul iminent ca viaţa, integritatea fizică sau chiar libertatea să le fie puse în pericol, să devină victime ale agresorilor aflaţi adeseori în imediata lor apropiere”, spune Cupşa.

Ca urmare a încheierii dezbaterilor cu reprezentanţii societăţii civile şi cu reprezentanţii autorităţilor care vor fi implicate în realizarea acestui proiect, precum şi a faptului că s-au identificat soluţiile normative, precum şi resursele materiale şi umane necesare, se va trece la adoptarea în Comisia juridică din Camera deputaţilor a unui raport favorabil, apoi va fi adoptat, prin vot în plenul Camerei iniţiativă legislativă care reglementează folosirea „brăţărilor electronice”, a sistemelor electronice de supraveghere.

În acest fel, spune deputatul liberal, ordinele de protecţie vor deveni eficiente, fie ele provizorii, fie ele europene, şi mai puţine persoane vor fi agresate şi vătămate.

Agresorii vor fi monitorizaţi prin purtarea acestor „brăţări electronice” fixate la nivelul gleznei, agresorii vor fi obligaţi să păstreze o distanţa minimă faţă de victimele lor/persoanele protejate, iar încălcarea acestei obligaţii va genera o alertă în dispecerat care va determina o intervenţie rapidă şi eficientă a organelor Poliţiei Române, Poliţiei de frontieră, Jandarmeriei sau Poliţiei locale – pe principiul cel aflat mai aproape intervine!”, mai spune Cupşa.

Faza pilot are costuri estimate de aproximativ 3.490.000 de euro şi va începe de îndată ce legea va fi promulgată. Sistemul de supraveghere va trebui să fie deplin funcţional la nivel naţional începând cu data de 1 martie 2022, identificarea şi crearea/cumpărarea de soft-uri, cumpărare dispozitive hard, implementare proceduri practice şi instruire persoane având nevoie de trecerea unei perioade de circa un an de zile.

Am prioritizat supravegherea electronică a victimelor şi a agresorilor, aplicarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a ordinului de protecţie european, ca fiind prima etapă, devansând supravegherea electronică a inculpaţilor arestaţi, a celor aflaţi în control judiciar sau a condamnaţilor care îşi execută pedeapsă în regim semideschis sau deschis! Extinderea acestei supravegheri electronice, absolut necesară şi în ceea ce priveşte inculpaţii şi condamnaţii, va deveni operaţională abia în anul 2025. Trebuie să fim pragmatici şi să gestionăm resursele materiale şi umane cât mai eficient”, a mai spus politicianul.

Şi Gabriel Andronache, liderul Grupului PNL din Camera Deputaţilor, a spus că această iniţiativă va fi adoptată cât mai curând posibil.

„În urma consultărilor repetate cu iniţatorii, cu societatea civilă şi cu specialiştii Guvernului am depus 6 amendamente care vor permite construirea infrastructurii necesare operaţionalizării sistemului de supraveghere electronică (prin brăţară electronică a agresorilor care generează violenţă domestică şi protejarea victimelor acestui flagel contemporan)”, spune Anronache, pe pagina sa de Facebook.

Acesta îi roagă pe toţi liderii de grup din Camera Deputaţilor să se alăture demersului legislativ al PNL pentru a adopta foarte repede acest proiect vital pentru femeile şi copiii victime ale violenţei domestice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici