CC: Legiuitorul a menţinut în mod nejustificat competenţa instanţelor şi a parchetelor militare

Curtea Constituţională constată că, prin modificările procedurii penale din 2006, legiuitorul a menţinut în mod nejustificat competenţa instanţelor militare şi, respectiv a parchetelor militare, în cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la data intrării în vigoare a Legii 356.

2 afișări
Imaginea articolului CC: Legiuitorul a menţinut în mod nejustificat competenţa instanţelor şi a parchetelor militare

CC: Legiuitorul a menţinut în mod nejustificat competenţa instanţelor şi a parchetelor militare

Curtea Constituţională (CC) se referă la dispoziţiile articolului III alin.(2) şi (3) teza întâi din Legea nr. 356/2006, privind modificarea Codului de procedură penală, prevederi declarate neconstituţionale de judecătorii Curţii în 20 iunie, decizia acestora fiind motivată şi făcută publică miercuri

Curtea explică faptul că în aplicarea acestor texte ale legii, ar urma ca parchetele militare şi, respectiv instanţele militare să continue urmărirea penală şi judecata împotriva unor persoane care nu au calitatea de militari. "Această derogare este vădit discriminatorie, în raport cu criteriul avut în vedere de legiuitor în modificarea art. 35 alin 1 şi 2 din Codul de procedură penală, şi anume lipsa calităţii de militar a unuia sau unora dintre făptuitori. În consecinţă, Curtea Constituţională constată că textele de lege menţionate contravin prevederilor art.16 alin. (1) din Constituţia României, privind egalitatea în drepturi, întrucât reglementează diferit competenţa de urmărire penală şi de judecată a unor persoane având acelaşi statut şi aflate în aceeaşi situaţie juridică, dată de acuzaţia de a fi săvârşit o faptă penală", se arată în motivarea Curţii.

Totuşi, Curtea subliniază că prin modificarea legislativă operată, legiuitorul a dat curs unor raţiuni de bună administrare a justiţiei şi tendinţei manifestate în celelalte sisteme judiciare democratice, de restrângere a competenţei instanţelor militare exclusiv în sfera faptelor penale comise de personalul militar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici