Chiuariu cere preşedintelui să întoarcă în Parlament Odonanţa DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut preşedintelui Traian Băsescu să solicite Parlamentului reexaminarea legii privind respingerea Ordonanţei DIICOT, în conformitate cu Constituţia, informează, joi, Minsiterul Justiţiei.

4 afișări
Imaginea articolului Chiuariu cere preşedintelui să întoarcă în Parlament Odonanţa DIICOT

Chiuariu cere preşedintelui să întoarcă în Parlament Odonanţa DIICOT

Ordonanţa DIICOT - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 131/2006 pentru modificarea şi completarea Legii 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - a fost respinsă în data de 10 septembrie 2007 de Senatul României, cameră decizională în acest caz.

Având în vedere că respingerea Ordonanţei DIICOT ar putea genera disfuncţii în sistemul judiciar, prin blocarea anchetelor de criminalitate organizată, Ministerul Justiţiei a procedat la analizarea situaţiei împreună cu reprezentanţii Ministerului Public.

Ministerul Justiţiei consideră că respingerea OUG 131/2006, ar avea consecinţe asupra activităţii DNA şi DIICOT, întrucât, în special, în cauzele privind criminalitate macro-economică, se va ajunge la situaţia unor declinări de competenţe cu implicaţii asupra finalităţii judiciare a cauzelor şi administrării eficiente a probatoriilor.

Ordonanţa de Urgenţă 131/2006 pentru modificarea Legii privind înfiinţarea şi funcţionarea DIICOT nu a întrunit, luni, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată de Senat, Camera decizională în acest caz. Pentru adoptarea ordonanţei ar fi fost nevoie de votul favorabil a 69 de senatori, proiectul având un caracter organic, însă, la vot, în favoarea ordonanţei s-au pronunţat doar 21 de senatori, fiind înregistrate 36 de voturi "împotrivă" şi 13 abţineri.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, procurorul Robert Cazanciuc, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Ordonanţa DIICOT a produs efecte, iar respingerea legii de către Senat va genera un val de declinări de la parchetele din teritoriu, existând riscul de a bloca activitatea acestei Direcţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici