Chiuariu: Justiţia din România suferă de "impunitatea" magistraţilor

Justiţia din România, monitorizată cu stricteţe de către Uniunea Europeană, suferă de "o stare generală de impunitate" a magistraţilor, care "obstrucţionează" reformele şi lupta împotriva corupţiei, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, citat de AFP.

6 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Justiţia din România suferă de "impunitatea" magistraţilor

Chiuariu: Justiţia din România suferă de "impunitatea" magistraţilor

"Magistraţii confundă prea des independenţa cu lipsa responsabilităţilor", a afirmat Chiuariu în cursul unei conferinţe cu presa străină.

"Până nu demult existau prea puţine garanţii pentru independenţa justiţiei. Acum însă, există o stare generală de impunitate a magistraţilor, care, orice ar face, nu riscă să fie excluşi din magistratură", a adăugat ministrul Justiţiei.

Acest lucru explică "lipsa de credibilitate" a justiţiei în ochii opiniei publice şi absenţa rezultatelor concrete în lupta împotriva corupţiei, denunţată nu doar o dată de Comisia Europeană, care va publica în iunie 2008 un nou raport pe tema reformelor din acest domeniu.

În cazul în care progresele vor fi considerate insuficiente, Bruxellesul ar putea activa clauza de salvgardare, în virtutea căreia deciziile justiţiei din România nu vor fi recunoscute la nivelul Uniunii Europene.

Chiuariu şi-a exprimat regretul că niciun caz de corupţie la nivel înalt nu a fost finalizat, considerând că acest lucru riscă să transmită "un semnal negativ" despre voinţa Bucureştiului de eradicare a acestui flagel.

Totuşi, ministrul a justificat decizia luată de Guvern în octombrie de desfiinţare a comisiei create de preşedinţie care aviza începerea acţiunilor de cercetare a miniştrilor, foşti sau actuali.

Această decizie, care a blocat anchetele iniţiate contra unor membri ai Guvernului suspectaţi de corupţie, inclusiv o investigaţie care îl viza pe Chiuariu, a fost contestată la Curtea Constituţională, ce urmează să îşi prezinte avizul în scurt timp.

Chiuariu a explicat pe scurt că preşedintele Traian Băsescu utiliza această comisie ca pe un "instrument politic" în disputele cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei a catalogat drept "deplasate" declaraţiile ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Nicholas Taubman, care a criticat săptămâna trecută amendamentele la Codul Penal. Chiuariu apreciază că "nu este rolul" unui diplomat să se pronunţe asupra legislaţiei din ţara în care îşi desfăşoară activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici