Chiuariu: Multe dintre deciziile CSM sunt încă influenţate de mediul politic

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a susţinut, marţi, că multe dintre deciziile Consiliului Superior al Magistraturii sunt încă influenţate de mediul politic, relatează Radio France International (RFI).

7 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Multe dintre deciziile CSM sunt încă influenţate de mediul politic

Chiuariu: Multe dintre deciziile CSM sunt încă influenţate de mediul politic

Avizul dat de Consiliului Superior al Magistraturii - la cererea formulată de ministrul Justiţei privind revocarea procurorului şef al Sectiei a 2-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Doru Ţuluş - este calificat de Tudor Chiuariu drept nejustificat.

În acest context, demnitarul s-a referit la influenţe politice asupra unor decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii.

"Eu pot să mă aştept la orice în condiţiile în care deciziile acolo nu sunt libere de influenţă politică, din păcate. Iar lucrul asta s-a dovedit. Pentru că, dacă ar fi fost o decizie strict profesională, ar fi spus: «da, având în vedere următoarele motive - 1,2,3,4», răspunzând (CSM-n.r.) astfel cererii mele argumentate la fiecare punct", a afirmat Chiuariu, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, marţi, cu reprezentanţii presei străine la Bucureşti.

Potrivit RFI, Chiuariu a spus că nu poate găsi "altă explicaţie" pentru decizia CSM, care a respins cererea de revocare din funcţie a magistratului Doru Ţuluş, deşi Consiliului Superior al Magistraturii constatase - în baza raportului Inspecţii judiciare a Consiliului - deficienţe manageriale ale procurorului şef.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, în 18 octombrie, aviz negativ, la cererea de revocare a lui Doru Ţuluş din funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, CSM stabilind totodată ca peste şase luni să se reia controlul la DNA pentru a se constata dacă deficienţele au fost remediate.

Înainte de decizia Secţiei de procurori a CSM, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a susţinut că Secţia a 2-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a demarat anchete după bunul plac al şefului acesteia, procurorul Doru Ţuluş.

În 18 octombrie, Chiuariu, citând din Raportul Inspecţiei Consiliului superior al Magistraturii (CSM) privind activitatea DNA, a trecut în revistă o serie de încălcări ale normelor legale făcând referire la blocarea anchetelor de către serviciile de investigaţii, plângeri, necomunicări ale soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale părţile vătămate pentru a nu putea face contestaţii, nedistribuirea aleatorie a cauzelor, ci după bunul plac al procurorilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici