Condamnaţii politic din perioada comunistă, repuşi în drepturi

Persoanele condamnate politic în perioada regimului comunist vor beneficia de ştergerea tuturor consecinţelor penale şi vor fi repuse în drepturi, având dreptul şi la despăgubiri pentru prejudiciul moral, dacă este cazul, în baza unei decizii a instanţei de judecată.

2 afișări
Imaginea articolului Condamnaţii politic din perioada comunistă, repuşi în drepturi

Condamnaţii politic din perioada comunistă, repuşi în drepturi

Instanţele de judecată pot decide acordarea de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit, dacă în urma cercetării tuturor circumstanţelor cauzelor, se apreciază că reparaţia obţinută prin efectul legii nu este suficientă, se arată într-un proiect de lege aprobat, luni, de Guvern.

Sunt exceptate persoanele care au fost condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii, cei care au desfăşurat o activitate cu caracter fascist în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel precum şi persoanele care au fost condamnate prin hotărâri judecătoreşti şi au obţinut anularea hotărârilor de condamnare până la data intrării în vigoare a acestei legi.

Condamnaţii politic pot solicita, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a legii, instanţei de judecată constatarea caracterului politic al condamnării lor. Cererea poate fi introdusă şi după decesul persoanei în cauză de către rudele acesteia până la gradul al patrulea, inclusiv, sau de către orice organizaţie care justifică un interes de natură morală.

Instanţa de judecată este obligată să ia toate măsurile pentru obţinerea, sau, după caz, reconstituirea dosarului în care a fost pronunţată hotărârea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Cererea este scutită de taxa de timbru, iar competenţa de soluţionare aparţine tribunalului, secţia civilă, în circumscripţia unde se află domiciliul persoanei interesate.

De asemenea, orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, sau soţul supravieţuitor, după decesul acesteia, poate solicita instanţei de judecată, în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a aceste legi, acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici