Csibi Istvan, achitat de Tribunalul Suceava într-un proces de constituire de grup infracţional

Tribunalul Suceava l-a achitat, joi, pe Csibi Istvan şi pe alţi şase inculpaţi în procesul în care omul de afaceri din Harghita era acuzat de dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat.

15 afișări
Imaginea articolului Csibi Istvan, achitat de Tribunalul Suceava într-un proces de constituire de grup infracţional

Csibi Istvan, achitat de Tribunalul Suceava într-un proces de constituire de grup infracţional (Sursa: Mediafax Foto)

Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, a declarat că instanţa i-a achitat pe cei şapte inculpaţi în baza prevederilor art. 11 punctul 2, litera a, raportat la art. 10 litera a, din Codul de Procedură Penală, care prevede că acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există.

Bunduc a precizat că s-au revocat, totodată, şi măsurile preventive privind obligarea de a nu părăsi ţara.

La sfârşitul lunii decembrie 2004, procurorii anticorupţie au finalizat ancheta privindu-l pe omul de afaceri Csibi Istvan, care - ajutat de un prim-procuror, de poliţişti şi de şefi din cadrul Gărzii Financiare - ar fi înfiinţat o reţea de crimă organizată prin care, potrivit anchetatorilor, avea practic controlul în judeţul Harghita.

Procurorii au finalizat, după zece luni de anchete, urmărirea penală în dosarul penal legat de cercurile mafiote de influenţă constituite în jurul omului de afaceri Csibi Istvan şi a acoliţilor săi. Astfel, în acest dosar au fost trimise în judecată şapte persoane (printre care cei doi şefi de la Garda Financiară Harghita, Moise Fluieraş şi Gogu Ştefan, în alte cauze fiind cercetaţi un prim-procuror şi opt poliţişti (persoane care nu mai ocupă în prezent aceste funcţii).

Au fost arestaţi preventiv Csibi Istvan, pentru dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat, Moise Flueraş (Garda Financiară Harghita) şi adjunctul său Ştefan Gogu - luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi Robert Tanko, Janos Katona şi Dănuţ Andrei Cîrlescu.

Gyula Kovics, cercetat pentru constituire de grup infracţional organizat, a fost dat în urmărire generală pentru că s-a sustras urmăririi penale.

În dosar s-au disjuns cercetările faţă de Nicolae Bleoju - fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Harghita, dar şi faţă de opt foşti poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, urmăriţi penal pentru implicarea în sprijinirea grupului infracţional condus de Csibi Istvan.

Anchetatorii au stabilit că din această reţea - implicată atât în crimă organizată, cât şi în corupţie - făceau parte înalţi funcţionari publici, oameni de afaceri şi personaje ale lumii interlope. Potrivit anchetatorilor, începând cu 1998, Csibi Istvan ar fi încercat, prin intimidare şi constrângere, să se impună în mediul de afaceri harghitean, pe care l-a împărţit pe zone de influenţă.

Csibi Istvan, arestat în septembrie 2004 pentru fapte de corupţie, a fost eliberat, în 24 martie 2006, din Penitenciarul Botoşani, alături de alte cinci persoane din anturajul său.

Curtea de Apel Suceava a decis eliberarea din arest a omului de afaceri Csibi Istvan pe motiv că prelungirea detenţiei acestuia - în condiţiile în care a stat arestat timp de peste un an şi trei luni - ar contraveni principiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În cursul acestei luni, procurorii au început cercetarea penală a lui Csibi Istvan într-un alt caz în care acesta este acuzat de instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, la spălare de bani şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest caz procurorii DIICOT l-au reţinut pe Csibi, însă instanţa a respins cererea de arestare a acestuia.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici