CSM, nemulţumit că Guvernul a adoptat Ordonanţa CNSAS fără să îi solicite avizul

Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au comentat, în şedinţa de joi, faptul că Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii fără a li se cere avizul.

1 afișare
Imaginea articolului CSM, nemulţumit că Guvernul a adoptat Ordonanţa CNSAS fără să îi solicite avizul

CSM, nemulţumit că Guvernul a adoptat Ordonanţa CNSAS fără să îi solicite avizul

Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al Consiliului, a spus că CSM va face ce a făcut şi până acum, adică o să ia act de faptul că s-a adoptat.

Lupaşcu s-a referit şi la Legea privind Agenţia Naţional de Integritate, despre care atunci când a fost modificată prin ordonanţă s-a spus că este foarte urgent şi că trebuia să funcţioneze. El s-a mai referit şi la momentul când prin Ordonanţă de Urgenţă s-a modificat componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni, în care au fost incluşi judecători.

"Trebuie avertizat foarte ferm Guvernul şi Ministerul Justiţiei când sunt iniţiate asemenea acte normative. Trebuie atrasă atenţia că există prevedere legală", a spus Lupaşcu referindu-se la faptul că Guvernul şi Parlamentul trebuie să consulte CSM atunci când iniţiază sau adoptă legi care privesc magistraţii.

La rândul său, judecătorul Andrei Adreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, a arătat că deşi exista o justificare a adoptării OUG privind CNSAS ca urmare a situaţiei create de decizia Curţii Constituţionale, nimic nu împiedica Guvernul să consulte Consiliul Superior al Magistraturii.

"Nimic nu împiedica Guvernul să consulte ieri (miercuri - n.r.) CSM, cu atât mai mult cu cât Comisia juridică a Consiliului a funcţionat începând cu ora 12.00. De ce spun asta, pentru că este o activitate destul de importantă şi, mai mult decât atât, pe lângă volumul de activitate care va angaja instaneţele judecătoreşti, era foarte important să stabilim competenţa pentru a asigura o practică unitară", a afirmat judecătorul clujean.

El a arătat că nu ştie în ce formulă a rezolvat Guvernul competenţa materială, dar era bine să se consulte pentru a nu se ajunge la situaţii nedorite.

Pe de altă parte, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Nicolae Popa, a arătat că în anul 2006, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, s-a modificat Legea CNSAS, el arătând că atunci s-a primit o sesizare la instanţa supremă pentru demiterea unor membri ai CNSAS. Popa a precizat că în acel context s-a văzut nevoit să dea telefoane unor profesori de mare calificare în materie, întrucât constatase că se crease o nouă structură a ICCJ.

După consultările cu profesorii, Popa a mai spus că a mai constatat faptul că nici experţii în materie de procedură civilă nu au ştiut că s-a schimbat structura ICCJ prin crearea unui nou complet de şapte judecători.

Guvernul a aprobat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să îşi continue activitatea, după decizia Curţii Constituţionale prin care Legea CNSAS a fost considerată drept neconstituţională. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la câteva ore după avizul Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici