Cum a ratat România şansa să aibă propriul paradis fiscal: O lege propusă de senatorul PSD Şerban Nicolae şi adoptată de Parlament în aprilie 2019 a fost declarată ulterior neconstituţională

  • Insula Belina urmează să reintre în administraţia statului, după ce mai mulţi ani a aparţinut Consiliului Judeţean Teleorman
  • În 2019, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care acorda scutiri de taxe şi alte facilităţi fiscale afacerilor construite pe insule
  • Chiar dacă legea a fost declarată ulterior neconstituţională, Senatul a adoptat, în decembrie anul trecut, o propunere legislativă asemănătoare
  • Ambele proiecte de lege au avut acelaşi iniţiator: Şerban Nicolae, senator PSD
2649 afișări
Imaginea articolului Cum a ratat România şansa să aibă propriul paradis fiscal: O lege propusă de senatorul PSD Şerban Nicolae şi adoptată de Parlament în aprilie 2019 a fost declarată ulterior neconstituţională

Cum a ratat România şansa să aibă propriul paradis fiscal: O lege propusă de senatorul PSD Şerban Nicolae şi adoptată de Parlament în aprilie 2019 a fost declarată ulterior neconstituţională

Insula Belina şi Braţul Pavel revin în administrarea statului român, prin Administraţia Apele Române, a anunţat premierul Ludovic Orban, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

În 2013, Insula Belina şi Braţul Pavel au fost transferate Consiliului Judeţean Teleorman, printr-o hotărâre de Guvern. Ulterior, cele două proprietăţi au fost controlate de Tel Drum şi au fost utilizate de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, pentru partide de pescuit şi relaxare alături de prieteni.

În aprilie 2019, Parlamentul a adoptat un proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae prin care se crea cadrul legal pentru ca Insula Belina să devină un paradis fiscal. 

Concret, hotelurile, restaurantele, magazinele şi cazinourile ridicate pe insule urmau să fie scutite de plata taxelor pe teren. Totodată, acestea ar fi aplicat TVA în cotă redusă de 5% pentru alimentarea cu apă, canalizare, transportul de persoane şi al bagajelor acestora, curăţarea străzilor, colectarea şi tratarea deşeurilor menajere, precum şi pentru livrarea de gaze, curent şi energie pentru încălzirea urbană.

În plus, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe aceste terenuri, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit dispoziţiilor Codului fiscal ar fi urmat să poată fi reduse cu 50% de autorităţile locale.

Ulterior, propunerea legislativă a fost reclamată la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis, iar judecătorii Curţii au decis, în vara lui 2019, că facilităţile fiscale prevăzute sunt contrare Constituţiei. 

La scurt timp, mai exact în septembrie 2019, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege similar, de acelaşi Şerban Nicolae. Şi acest document, care conţine măsurile derogatorii prezentate mai sus, a fost adoptat de senatori, spre finalul anului trecut, aflându-se de atunci la Camera Deputaţilor, în calitate de For decizional. 

Insula Belina a făcut mai mulţi ani obiectul unui dosar DNA în care au fost anchetate mai multe persoane, inclusiv Sevil Shhaideh.

Shhaideh a fost trimisă în judecată în Dosarul „Belina”, pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA au spus că, în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Apoi, zona a fost închiriată unei firme private.

Un pilot a povestit procurorilor în luna februarie a acestui an că îl transporta frecvent pe Liviu Dragnea în Insula Belina, iar transferul ar fi fost efectuat în baza unui contract plătit cu PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici