Degeratu şi Predoiu, audiaţi ca martori în procesul fostului colonel SIE Dragomir

Consilierul de stat la Cotroceni, generalul (r) Constantin Degeratu, şi directorul-adjunct al Serviciului de Informaţii Externe, generalul Silviu Predoiu, au fost audiaţi ca martori, miercuri, în procesul colonelului (r) SIE Ionel Dragomir.

62 afișări

În cadrul procesului colonelului (r) Ionel Dragomir - al cărui nume a fost vehiculat în ancheta privind criza jurnaliştilor răpiţi în Irak, generalii Degeratu şi Predoiu au fost audiaţi, în şedinţă secretă, timp de peste şase ore, de către Curtea de Apel Bucureşti.

În 17 ianuarie, când Curtea de Apel Bucureşti a decis audierea celor doi generali, au fost asculaţi alţi doi martori, jurnalistul Ovidiu Ohanesian şi un ofiţer SIE.

Colonelul (r) Ionel Dragomir - prezentat de preşedintele Traian Băsescu drept "colonelul Dumitrescu" - cere judecătorilor Secţiei de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti anularea ordinului din noiembrie 2005, prin care a fost revocat din cadrul SIE, fiind trecut în rezervă fără drept de a primi pensie militară.

În iunie 2005, preşedintele făcea o dezvăluire din dosarul secret al eliberării celor trei ziarişti. Şeful statului afirma că a existat un personaj care, în timpul crizei, a intoxicat şi scurt-circuitat negocierile. Băsescu spunea că Ohanesian "e prieten cu un fost ofiţer SIE, colonelul Dumitrescu, şi pleacă urechea la ce-i spune acest personaj dat afară din structură".

Din cauza fostului colonel SIE şi a contactelor sale "cu nişte irakieni expulzaţi, la un moment dat s-a creat o chestiune extrem de gravă", a explicat preşedintele. "Ajunseseră oamenii din SIE, din SRI şi din Direcţia de Informaţii Militare să se bănuiască unii pe alţii, de era să iasă rău de tot. Erau să se împuşte între ei. Vă daţi seama ce ar fi ieşit ?", a spus Băsescu. Preşedintele nu a precizat cum de i s-a permis acestui personaj să acţioneze nestingherit şi să încurce cele trei servicii secrete.

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a negat că ar fi avut legături cu persoane din Serviciul de Informaţii Externe sau cu un anume "colonel Dumitrescu", cel despre care preşedintele Traian Băsescu a afirmat că l-ar fi dezinformat.

"Preşedintele, fiind extrem de ocupat, poate fi dezinformat extrem de uşor. Nu am auzit nicidoată de ofiţeri SIE, de colonel Dumitrescu sau de alte persoane din acest sistem. Nu am lucrat cu nimeni din SIE. Or fi fost nişte persoane cu care m-am văzut întâmplător", afirma Ovidiu Ohanesian.

La momentul declaraţiei lui Băsescu, Dragomir era încă ofiţer activ, la scurt timp fiind trecut în rezervă.

La şedinţa de miercuri, Predoiu a confirmat instanţei faptul că Ohanesian nu avea cum să obţină informaţii de la Dragomir, însă "trebuia să reacţioneze" în momentul în care preşedintele Băsescu lansase afirmaţia respectivă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din magistratură.

Aceleaşi surse susţin că cei doi generali martori au fost crispaţi în timpul audierii lor, uneori încurcându-se în declaraţii.

Fostul colonel Dragomir a acuzat că, în timpul anchetei desfăşurate, în perioada februarie - decembrie 2005, a fost marginalizat, desocializat şi că timp de opt ore nu făcea nimic, doar aştepta să fie anchetat.

Fostul colonel declara atunci că nu îl cunoaşte pe Ovidiu Ohanesian - unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak - şi că nu i-a furnizat niciodată informaţii în legătură cu ancheta în criza jurnaliştilor.

"Nu l-am văzut niciodată pe Ohanesian şi nu i-am furnizat niciodată informaţii. De fapt, eu aveam informaţii despre criza jurnalitilor de la un prieten care a fost implicat în anchetă şi i-am prezentat aceste informaţii lui Degeratu, pentru a ajunge la Băsescu. Acum, SIE mă acuză de periclitarea anchetei, dar eu nu am cunoscut aspectele acestea în detaliu. SIE mă acuză că am redactat un memoriu de pe un calculator din afara SIE, dar eu aveam aprobarea SIE să-l pot redacta acolo", spunea Ionel Dragomir.

La proces, Ohanesian a afirmat, în faţa instanţei, că nu-l cunoaşte pe Dragomir şi că nu acesta este cel care i-a furnizat informaţii (aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă de către şefii SIE-nr.).

Dragomir a precizat că, ulterior, informaţiile furnizate de el s-au confirmat, fără să dea alte detalii.

În urma trecerii în rezervă, Dragomir a făcut o plângere împotriva generalului Predoiu pentru abuz în serviciu, care a primit "neînceperea urmăririi penale" faţă de oficţerul superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici