Dispută Buda (PD)-Chiuariu în cazul termenelor de acordare a cetăţeniei române

Deputatul PD Daniel Buda l-a acuzat de iresponsabilitate pe ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu, pentru contestarea unei decizii referitoare la termenul de soluţionare a acordării cetăţeniei, însă ministrul precizează că aceste probleme există din mandatul Monicăi Macovei, susţinută de PD.

1 afișare
Imaginea articolului Dispută Buda (PD)-Chiuariu în cazul termenelor de acordare a cetăţeniei române

Dispută Buda (PD)-Chiuariu în cazul termenelor de acordare a cetăţeniei române

Ziarul Ziua a relatat despre cazul Dianei Domenco în care un solicitant de cetăţenie română a acţionat în instanţă Ministerul Justiţiei, invocând faptul că de patru ani şi jumătate nu i-a fost soluţionată cererea. Reclamatei i-a fost dat câştig de cauză, dar Ministerul Justiţiei a făcut recurs.

Ca urmare a articolului de presă, deputatul PD de Cluj, Daniel Buda, a calificat ca iresponsabil recursul declarat de Ministerul Justiţiei.

În replică, Ministrul Justiţiei a transmis un comunicat în care "constată cu satisfacţie că deputatul Buda a descoperit că, în România, există o problemă în ceea ce priveşte acordarea/redobândirea cetăţeniei" şi îi reaminteşte acestuia că "numărul mare de cereri nesoluţionate şi durata îndelungată de soluţionare a unei cereri sunt realităţi ale mandatului fostului ministru al justiţiei, susţinut de Partidul Democrat, Monica Macovei".

"Astfel, la preluarea mandatului de către actualul ministru, în aprilie 2007, existau peste 30.000 de cereri nesoluţionate, depuse la Ministerul Justiţiei. Alte 400.000 au fost depuse la Consulatul de la Chişinău. De asemenea, în perioada ianuarie 2005 - martie 2007, corespunzătoare mandatului Macovei, au fost introduse 12 cereri de chemare în judecată de către solicitanţii de cetăţenie, care nu primiseră un răspuns, şi au fost introduse 2 recursuri împotriva hotărârilor pronunţate de instanţe în asemenea cauze", se arată în comunicatul MJ.

Sursa citată susţine că tocmai responsabilitatea a făcut ca ministerul să anunţe modificarea Legii cetăţeniei, pentru a fi îmbunătăţită procedura şi a fi scurtată durata de soluţionare a cererilor.

"În acest context, ne bucură preocuparea domnului deputat pentru situaţia creată de un fost ministru al Partidului Democrat şi îl rugăm să nu lipsească de la dezbaterile din comisii şi din plen, astfel încât proiectul să poată fi adoptat cât mai curând posibil. Am fi bucuroşi ca domnul deputat să dea dovadă de bună credinţă în soluţionarea acestei probleme şi nu să lanseze în presă atacuri gratuite.

Din păcate, aşa cum am arătat mai sus, această preocupare a luat până acum doar forma unei reacţii demagogice şi întârziate", se mai arată în comunicatul MJ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici