DNA anchetează situaţia azilului care funcţiona ilegal în sectorul 6

  • DNA anchetează in rem complicităţile legate de un azil care funcţiona ilegal în Sectorul 6 al Capitalei
  • În cazul azilului din Sectorul 6 sunt vizate potenţiale fapte de abuz în serviciu şi de corupţie ale funcţionarilor publici
  • În cazul „azilelor groazei” din Voluntari, astăzi, procurorii DNA l-au pus sub acuzare şi pe Ştefan Cristian Godei, arestat şi inculpat deja în dosarul DIICOT
  • 1 dosar pe tema „azilelor groazei” este în investigarea Secţiei 1 a DNA, 3 dosare penale pe potenţiale fapte de corupţie sunt investigate de Secţia a II-a a DNA, 1 dosar pe aceeaşi temă este în ancheta ST Alba, 2 dosare penale sunt deschise la ST Bacău, 1 dosar penal pe aceeaşi tematică a fost deschis şi la ST Galaţi iar un altul este deschis de către procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş.
1084 afișări
Imaginea articolului DNA anchetează situaţia azilului care funcţiona ilegal în sectorul 6

DNA anchetează situaţia azilului care funcţiona ilegal în sectorul 6

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis până în prezent un număr de 9 dosare pe tema neregulilor găsite în relaţionare cu centrele de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi, arată surse judiciare.

1 dosar pe tema azilelor este deschis la Secţia 1 a DNA, 3 dosare de potenţiale fapte de corupţie sunt investigate de Secţia a II-a a DNA, 1 dosar pe aceeaşi temă este în ancheta ST Alba, 2 dosare penale sunt deschise la ST Bacău, 1 dosar penal a fost deschis şi la ST Galaţi iar un altul este deschis de către procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş.

După situaţiile centrelor descoperite în Voluntari – Ilfov şi Mureş – care sunt în prezent investigate de DNA, procurorii anticorupţie anchetează acum şi complicităţile legate de un azil care funcţiona ilegal în Sectorul 6 al Capitalei.
DNA anchetează in rem potenţiale fapte de abuz în serviciu şi de corupţie ale funcţionarilor publici, arată aceleaşi surse.

În iulie 2023, 25 de bătrâni au fost evacuaţi din azilul care funcţiona ilegal în Sectorul 6 iar autorităţile au închis centrul care de 6 luni nu mai avea autorizaţie. Oamenii în etate, unii dintre ei cu dizabilităţi, nu erau îngrijiţi corespunzător şi primeau inclusiv mâncare expirată, au comunicat la acea vreme autorităţile.

În urma verificărilor a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi exercitarea unei profesii fără drept, a arătat în acel moment presa.

Pe 11 iulie 2023, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL) a scris pe contul său de Facebook despre situaţia azilului descoperit în sectorul său:

„Când veţi vedea astfel de ştiri, scrise şleampăt, intenţionat sau nu, vă rog să le luaţi cu un grăunte de sare.  "Un nou centru de bătrâni, de data aceasta din Sectorul 6, a fost găsit insalubru...". Centrele noastre sunt mult peste toate standardele din ţară, vă asigur de asta!  Ceea ce citiţi, se referă la centre/azile private sau clandestine cu care Primăria Sectorului 6 nu are nicio legătură! Nu le autorizăm, nu le controlăm.  Instituţiile cu atribuţii de certificare şi control sunt acelea de sub M. Muncii!  Ştirile acestea, neclare, scrise într-o doară, pot induce în eroare publicul neavizat. Fac apel la ziarişti şi la redactorii şefi să scrie EXPLICIT ştirile, bine documentat, pentru o corectă informare a populaţiei!  Când se vorbeşte despre Sectorul 6 în acest fel, oamenii sar pe bună dreptate şi se gândesc automat la Primărie.  Centrele noastre au fost temeinic verificate astăzi de către Prefectura Capitalei, ISU, ANPIS, OPC, ITM, DSP şi s-au prezentat impecabil! Le mulţumesc pentru acest lucru colegilor mei, lucrători sociali şi manageri! Vă mulţumesc pentru înţelegere! Biroul de presă vă stă permanent la dispoziţie cu informaţii si clarificări”.

În cazul „azilelor groazei” din Ilfov, astăzi, procurorii DNA l-au pus sub acuzare şi pe Ştefan Cristian Godei, preşedintele Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz, care patrona aşa numitele « azile ale groazei » din Voluntari.

Ştefan Godei este suspectat de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În zilele de 10 şi 11 mai 2023, suspectul G.Ş.C., în calitatea menţionată mai sus, în scopul obţinerii licenţei de funcţionare pentru un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi pe care-l deţinea în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, ar fi completat documentele necesare conform instrucţiunilor trasate de inculpaţii Rontescu Florina şi Năstase Andrei Cornel, inspectori sociali în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, pentru a dovedi îndeplinirea standardele minime de calitate de către centrul respectiv.
Ulterior, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, un raport favorabil în condiţiile în care centrul respectiv nu îndeplinea cerinţele minime de funcţionare, prevăzute de lege.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, arată DNA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici