Dosarul Cathedral Plaza, strămutat la Tribunalul Dâmboviţa

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, miercuri, cererea Millenium Building de strămutare a dosarului "Cathedral Plaza", de la Tribunalul Dolj la Tribunalul Dâmboviţa.

13 afișări
Imaginea articolului Dosarul Cathedral Plaza, strămutat la Tribunalul Dâmboviţa

Dosarul Cathedral Plaza, strămutat la Tribunalul Dâmboviţa

Hotărârea a fost luată de magistraţii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au admis, astfel, cea de-a treia cerere de strămutarea formulată în acest caz.

Dosarul "Cathedral Plaza" a fost strămutat iniţial, la solicitarea Arhiepiscopiei, la Tribunalul Constanţa, ulterior, printr-o altă cerere de strămutare, dosarul a ajuns la Tribunalul Dolj.

În 12 iulie, magistraţii Tribunalului Dolj au dispus suspendarea autorizaţiei de construcţie a lucrărilor la Cathedral Plaza şi a fixat un prim termen pentru judecarea cererii de anulare a autorizaţiei de construcţie emise de Primăria Sectorului 1 Bucureşti pentru data de 4 septembrie. Avocaţii Millenium Building Development au făcut imediat recurs împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, la Curtea de Apel Craiova.

În 19 iulie, constructorul imobilului Cathedral Plaza, Millennium Building Development, anunţa că au fost oprite lucrările ca urmare a deciziei judecătoreşti, însă preciza că se cuantifică daunele generate de stoparea construcţiei, compania urmând a se îndrepta împotriva Arhiepiscopiei Romano-Catolice pentru recuperarea pagubei.

CSM a stabilit, în luna februarie, că procesul privind Cathedral Plaza s-a desfăşurat în condiţiile legii, nesoluţionarea cauzei la opt luni de la data introducerii acţiunii fiind determinată de formularea cererilor de strămutare. Decizia CSM este un răspuns la sesizarea făcută de ARCB referitoare la posibila încălcare a dreptului la un proces echitabil în cazul litigiului pe care Biserica îl are cu firma care construieşte imobilul Cathedral Plaza.

Totodată, plângerea formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti împotriva edilului sectorului 1, Andrei Chiliman şi a unor funcţionari ai primăriei pe care o conduce, în legătură cu ridicarea construcţiei Cathedral Plaza, urmează să fie soluţionată de procurorii Parchetului instanţei supreme.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au mai anunţat că au înregistrat, la sfârşitul lunii ianurie 2007, în numele instituţiei pe care o reprezintă, o plângere, la Comisia Europeană şi la Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European, cu privire la "încălcarea de către statul român a legislaţiei europene în materia protejării patrimoniului cultural şi arhitectural".

Inspectoratul de Stat în Construcţii a verificat legalitatea tuturor documentaţiilor de specialitate privind proiectarea, autorizarea şi construirea clădirii Cathedral Plaza, precizând, de asemenea, că nu poate opri lucrările în condiţiile unui litigiu în instanţă având ca obiect chiar anularea autorizaţiei de construire şi sistarea lucrărilor.

În acest sens, comisia a propus Guvernului ca o decizie privind oportunitatea exproprierii Cathedral Plaza să fie adoptată după pronunţarea hotărârii instanţei de judecată învestită cu soluţionarea cauzei având ca obiect legalitatea emiterii autorizaţiei de construire.

S-a propus totodată modificarea şi completarea, până în octombrie 2007, a reglementărilor privind conţinutul cadru al documentaţiilor de urbanism şi a Legii 422/2001 referitoare la monumentele istorice, prin introducerea unor măsuri suplimentare de protejare, elaborarea unor Coduri ale urbanismului şi construcţiilor, iar pe termen lung se are în vedere o revizuire integrală a legislaţiei în domeniu.

Proiectul Cathedral Plaza vizează construirea lângă Catedrala Sfântul Iosif - considerat monument istoric - a unui imobil cu patru nivele la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie în 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici