Video Dumitru Tinu a fost exhumat

Corpul fostului director al ziarului "Adevărul", Dumitru Tinu, a fost exhumat, luni, în jurul orei 11.25, pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale şi criminalistice care să confirme sau să infirme ipoteza potrivit căreia ziaristul nu ar fi murit în urma unui accident de circulaţie.

33 afișări

Exhumarea a început luni dimineaţă, la ora 7.15, la Cimitirul din Breaza, unde este înmormântat Dumitru Tinu.

La cimitir au venit şi fiul acestuia, Andrei Iucinu, însoţit de mama sa, Emilia Iucinu, de avocatul lor, Matei Valeriu şi de un expert legist. Fiica legitimă a lui Dumitru Tinu, Ana Maria, este reprezentată de un avocat şi de un expert legist.

În momentul în care sicriul a fost scos din mormânt, cei zece jandarmi care au delimitat zona şi nu au permis familiei Iucinu şi presei accesul în perimetrul delimitat în jurul mormântului lui Dumitru Tinu au făcut gard viu şi nu au lăsat pe nimeni să se apropie.

Preotul a început slujba de pomenire în jurul orei 11.30.

Rămăşiţele lui Dumitru Tinu au fost luate din sicriul putrezit şi puse într-un sac de plastic. În jurul orei 13.30, au ajuns la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti, unde medicii legişti urmează să efectueze o nouă expertiză.

Andrei Iucinu a declarat că nu a fost anunţat de autorităţi în legătură cu deshumarea tatălui său, el venind şi acum, la Breaza, la fel ca şi săpămâna trecută, în baza unor informaţii neoficiale, şi neavând acces în perimetrul mormântului tatălui său care pe durata operaţiunilor de deshumare a fost păzit de jandarmi.

"Procurorul de caz, Mihăilă Aurelian, mi-a comunicat că nu îmi va permite să asist la procedura exhumării, spunându-mi că interesul meu va fi apărat de el ca reprezentant al statului", a declarat Andrei Iucinu.

El a adăugat că speră ca probele care vor fi prelevate acum să ajute la elucidarea împrejurărilor în care a murit tatăl său.

"Am venit aici să dezgropăm şi să aflăm adevărul, dar şi să mă reculeg la mormântul tatălui meu", a adăugat Andrei Iucinu.

Iucinu a spus că printr-o nouă expertiză se pot observa mult mai bine leziunile traumatice la nivelul oaselor pe care le-a suferit tatăl său, leziuni care vor fi interpretate în raport cu expertiza dinamicii autoturismului acestuia.

Procurorul Aurelian Mihăilă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a declarat că  osemintele lui Dumitru Tinu vor fi transportate la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, unde vor fi supuse unei noi expertize medico-legale efectuată de o echipă specială recomandată de conducerea IML, asistată de experţi recomandaţi de părţile implicate în dosar.

Mihăilă a spus că decizia de exhumare a fost luată în baza Codului de Procedură Penală şi are la bază "considerente legate de necesitatatea aflării adevărului, nu neapărat pe o anumită versiune în parte, ci cu privire la toate versiunile avute în vedere".

Procurorul a mai precizat că rămăşiţele lui Dumitru Tinu vor fi reînhumate după efectuarea expertizei medico-legale, fără să poată preciza însă dacă acest lucru va fi posibil tot în cursul zilei de luni.

Avocatul familiei Tinu, Dumitru Dragomir, a declarat că decizia de exhumare a lui Dumitru Tinu este " ilegală" , el acuzând "costurile foarte mari", de 15-20.000 de euro, ale acestei operaţiuni.

"Decizia de exhumare nu este legală în primul rând pentru că are un scop ocult, acela promovat de familia Iucinu în special mediatic, iar în subsidiar -obţinerea unor sume de bani de la familia Tinu. Din punct de vedere juridic, parchetul a greşit pentru că nu putea să dea o astfel de ordonanţă de reluare a urmăririi penale atât timp cât ciclul procesual fusese încheiat după ce două instanţe -Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti - s-au pronunţat în sesnul că decesul lui Dumitru Tinu a survenit unui regretabil accident", a declarat Dragomir.

Avocatul familiei Tinu acuză familia Iucinu de afirmaţii calomnioase şi susţine că aceasta a cerut bani de la familia Tinu, atât prin intermediul unor discuţii, cât şi prin notificări.

Dragomir a precizat, la întrebarea "de ce membrii familiei Tinu nu sunt prezenţi la deshumare?", că fosta soţie a lui Dumitru Tinu, Tamara, şi fiica acestuia, Ana Maria, "au anticipat circul pe care îl va face familia Iucinu la mormântul lui Tinu".

Avocatul lui Andrei Iucinu, Valeriu Matei - care a fost prezent luni dimineaţă la deshumarea lui Dumitru Tinu şi căruia nu i s-a permis să intre în perimetrul delimitat de către Poliţie sau să se apropie de mormânt în timpul exhumării - îl acuză pe procurorul Aurelian Mihăilă de faptul că "mai degrabă a ascultat de nişte ordine venite din partea familiei Tinu Ana Maria şi Tamara şi mai puţin a fost preocupat de a respecta dispoziţiile unei proceduri de exhumare".

Valeriu Matei a catalogat drept "excesivă" atitudinea procurorului Mihăilă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care nu i-a permis nici lui Andrei Iucinu, nici avocatului acestuia să se apropie de mormântul lui Tinu cât timp a avut loc exhumarea, în condiţiile în care, susţine avocatul lui Iucinu, primul procuror i-a admis participarea la procedura de exhumare.

"Majoritatea dintre cererile de exhumare au fost admise nu de procurorul de caz, ci, urmare a unor sesizări făcute de noi şi de Andrei, au fost admise de primul procuror. La fel şi participarea mea astăzi aici, a fost respinsă de domnul procuror prezent astăzi (luni-n.r.) aici, a fost admisă de domnul prim procuror, dar la faţa locului se pare că lucrurile nu s-au conjugat unele cu altele şi am fost înlăturat şi eu, şi Andrei", a declarat avocatul Valeriu Matei.

Acesta a precizat că s-a gândit să depună o reclamaţie în această privinţă, dar nu va face acest lucru întrucât, având în vedere numărul mare de medici legişti care au participat la exhumare şi că nu pune la îndoială "corectitudinea actului în sine".

Cererea de deshumare a fost facută de fiul jurnalistului, Andrei Iucinu. Prima cerere de deshumare, înaintată în august 2006, a fost respinsă. Iucinu a facut recurs, acest fiind admis de prim-procurorul Liviu Tudose, de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, instituţie care cercetează modul în care Dumitru Tinu şi-a pierdut viaţa la 1 ianuarie 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici