EXCLUSIV: DNA a închis şi al doilea dosar penal împotriva lui Robert Negoiţă, în care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei

  • Dosarul în care Robert Negoiţă era acuzat de evaziune fiscală în formă continuată şi un prejudiciu adus bugetului de 77,1 milioane de lei, în legătură cu vânzarea a 1250 de imobile din trei ansambluri rezidenţiale din Voluntari şi Popeşti Leordeni, a fost clasat pe motiv că „fapta nu există
  • Procurorii DNA au comunicat astăzi că nu au cunoscut toate prevederile legale referitoare la existenţa infracţiunii de evaziune fiscală,că Negoiţă nu şi-a ascuns nici imobilele şi nici sursa impozabilă, că se „exclude existenţa vreunul element fraudulos”
  • Este al doilea dosar clasat de DNA în cazul lui Robert Negoiţă, după un altul în care edilul sectorului 3 era acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea a 4 autorizaţii de construire şi certificate de urbanism,
4669 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: DNA a închis şi al doilea dosar penal împotriva lui Robert Negoiţă, în care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei

EXCLUSIV: DNA a închis şi al doilea dosar penal împotriva lui Robert Negoiţă, în care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei

ERATĂ: În ştirea publicată miercuri, 5 august, la ora 15.35, cu titlul "Exclusiv: DNA a închis şi al doilea dosar penal împotriva lui Robert Negoiţă, în care-l acuzase de un prejudiciu de 77,1 milioane de lei" s-a strecurat o eroare. Dosarul deschis de DNA în februarie  2016 şi închis ulterior era pe numele lui Liviu Negoiţă, fost primar al Sectorului 3, actualul primar, Robert Negoiţă având doar un singur dosar deschis de DNA, în aprilie 2016.

Citiţi aici ştirea în forma corectă 

În februarie şi aprilie 2016, Secţia a II-a a DNA, sub mandatul Laurei Codruţa Kovesi, a deschis două dosare penale împotriva primarului Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă.

În primul dosar penal, cel din 26 februarie 2016, Robert Negoiţă, ca primar al Sectorului 3, era acuzat alături de arhitectul şef şi secretarul Primăriei Sector 3, de  abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA susţinea că în perioada 2008-2009, Negoiţă alături de cei 2, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu referitoare la legalitatea actelor întocmite, au eliberat 4 autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente acestor autorizaţii, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudeşti, Sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

DNA susţinea că acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcţiei nelegal autorizate şi a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcţii în zona de protecţie a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale.

DNA a început urmărirea penală, i-a făcut pe toţi trei suspecţi, dar după 2 ani şi jumătate, pe 21 septembrie 2018, aceiaşi procurori DNA au anunţat că, în aprilie 2018, sub mandatul Laurei Codruţa Kovesi, dosarul în care era acuzat Robert Negoiţă, ca primar al Sectorului 3, arhitectul şef şi secretarul Primăriei Sector 3, a fost clasat pe „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

„În urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe din care să rezulte că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor reţinute în sarcina celor trei persoane”, a anunţat DNA.

Al doilea dosar penal, deschis împotriva lui Robert Negoiţă, a fost anunţat public pe 14 aprilie 2016, tot când Laura Codruţa Kovesi era procuror şef DNA.

Robert Negoiţă, de data aceasta ca administrator al unei societăţi comerciale, şi la acea vreme tot primar al Sectorului 3, era acuzat de evaziune fiscală în formă continuată.

DNA susţinea că „în perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.”

„Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, trei ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni. Începând din luna decembrie 2005, Negoiţă Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau.

În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un număr de 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 lei. Având în vedere că Negoiţă Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget.

Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate.

Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Negoiţă Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Astfel, deşi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Negoiţă Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând unei din societăţile la care acesta era acţionar.
Prin activităţile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei şi reprezintă TVA de la care Negoiţă Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009”, arăta DNA.

DNA începuse urmărirea penală şi îl declarase şi suspect pe Robert Negoiţă în al doilea dosar.

Astăzi, ca răspuns la o solicitare în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, DNA arată că după 4 ani, a clasat şi acest al doilea dosar împotriva lui Robert Negoiţă, pe „fapta nu există”.

Acum, DNA arată că a greşit când l-a acuzat pe Negoiţă, necunoscând toate prevederile legale legate de TVA şi existenţa unei infracţiuni de evaziune fiscală.

„În cazul în care o persoană fizică nu se înregistrează ca plătitor de TVA, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul de faţă, existenţa infracţiunii de evaziune fiscală se reţine doar atunci când există un element fraudulos din care să rezulte intenţia suspectului de a ascunde bunul  sau sursa impozabilă.

Astfel, în prezenta cauză, după administrarea probatoriului, a rezultat că bunul (cele 1.250 de imobile edificate) nu a fost ascuns, atât timp cât acesta exista înregistrat în evidenţele oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară şi respectiv în evidenţele  administraţiilor fiscale.

De asemenea, nici sursa impozabilă nu a fost ascunsă, având în vedere că pentru tranzacţiile imobiliare în discuţie a existat un impozit datorat  bugetului de stat, calculat şi vărsat cu ocazia încheierii contractelor de vânzare cumpărare aferente acestor imobile.

În concluzie, caracterul public al actelor încheiate de persoana respectivă în legătură cu autorizarea/recepţia/înregistrarea, în cărţile funciare şi la administraţiile financiare, a acestor construcţii şi ulterior încheierea contractelor de vânzare-cumpărare, exclud existenţa vreunui element fraudulos”, comunică astăzi DNA.

După transmiterea răspunsului în baza legii 544/2001, DNA şi-a actualizat şi pe site-ul instituţiei a doua clasare referitoare la Robert Negoiţă.

 

http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7329

http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7131

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici