EXCLUSIV: Ilie Năstase pierde în instanţă terenul atribuit de Guvern

Instanţa a anulat, miercuri, Hotărârea de Guvern (HG) privind darea în folosinţă gratuită a unui teren proprietate publică a statului Fundaţiei pentru tenis "Academia Ilie Năstase", teren ce s-a aflat în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului.

3 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ilie Năstase pierde în instanţă terenul atribuit de Guvern

EXCLUSIV: Ilie Năstase pierde în instanţă terenul atribuit de Guvern

Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ a admis, miercuri, excepţia nelegalităţii Hotărârii de Guvern 946/1999 şi a anulat HG 311/8 martie 2006 - prin care s-a aprobat darea în folosinţă gratuită Fundaţiei pentru tenis "Academia Ilie Năstase", pentru realizarea Proiectului "Arenele Ilie Năstase", a unui teren aflat în administrarea Agentiei Naţionale pentru Sport.

Darea în folosinţă gratuită a terenului de 64.000 de metri pătraţi în nordul Bucureştiului (în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro-n.r.) s-a făcut pentru o perioadă de 60 de ani, de către Guvernul Tăricenu, în condiţiile în care în HG din 1999 era prevăzută o perioadă de 49 de ani, cât era termenul legal.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată la instanţa supremă în termen de 15 zile.

Ilie Nastase a obţinut, în anul 1999, HG prin care îi este concesionat acest teren pentru 49 de ani, hotărârea fiind semnată de Radu Vasile, primul-ministru de atunci.

Marian Strugaru, preşedintele Clubului Voinţa Bucureşti, era asociat la acea vreme cu Ilie Năstase şi, împreună, l-au convins pe Radu Vasile să le dea terenul. Ulterior, cei doi s-au certat şi au început procesele privind terenul în speţă.

Potrivit articolului 11 din Legea 219/1998 privind regimul concesiunilor, modificată prin Legea 528/2004, darea în folosinţă gratuită (concesionarea) nu poate fi făcută decât pentru o perioadă de cel mult 49 de ani. Astfel, HG 311 atacată a fost dată cu încălcarea textului de lege invocat, durata concesiunii fiind mai lungă decât cea permisă de lege, arată avocata Vintilescu, reprezentanta în instanţă a clubului Voinţa Bucureşti.

Hotărârile de Guvern invocate au dispus asupra terenului, cu încălcarea dreptului de proprietate asupra construcţiilor aflate pe terenul concesionat, construcţii aflate în proprietatea extratabulară a CS Voinţa Bucureşti - recunoscută ca atare prin sentinţa civilă 2/3 ianuarie 2005 emisă de Judecătoria sectorului 1 a Capitalei. Acest drept de proprietate este opozabil erga omnes, inclusiv statului, care a încălcat drepturile de superficie şi, respectiv, servitute consacrate de sentinţa Judecătoriei.

Construcţiile fac parte din patrimoniul CS Voinţa Bucureşti, acesta fiind titular al dreptului de proprietate asupra acestora, spune Vintilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici