EXCLUSIV: Primarul PSD de Mioveni, „nu am luat, am dat”, a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii au pus sechestru şi pe vila cu cramă de 300.000 de euro a primarului şi cer instanţei confiscarea extinsă a imobilului de 355 mp. Primarul făcea cumpărături de la Victoria's Secret şi Armani

  • •Primarul şi-ar fi luat măsuri de precauţie care să nu fie prins de procurori: întâlnirile cu denunţătorul erau în afara programului sau în weekend, în alte birouri ale primăriei, pentru a nu fi înregistrat
  • •DNA a descoperit că în conturile soţiei primarului apar „depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani”
  • •Primarul PSD îşi construise şi o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deşi finalizată, îşi prelungise autorizaţia de construire până în anul 2025. Autorizaţia ar fi fost emisă soţiei sale.
  • •În timp ce era şi primar, Ion Georgescu s-a reîncadrat după 20 de ani la SC Automobile Dacia SA, ca să ia salarii compensatorii.
  • •Procurorii DNA cred că suma primită de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obţinută „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”.
  • •Pe cele 3 conturi ale primarului PSD apar cumpărături cu cardul de la Douglas Baneasa, Victoria s Secret, GEOX Baneasa, Nisa Piteşti, Armani Exchange, Peek & Cloppenburg, Sephora Cosmetics
4166 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Primarul PSD de Mioveni, „nu am luat, am dat”, a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii au pus sechestru şi pe vila cu cramă de 300.000 de euro a primarului şi cer instanţei confiscarea extinsă a imobilului de 355 mp. Primarul făcea cumpărături de la Victoria's Secret şi Armani

EXCLUSIV: Primarul PSD de Mioveni, „nu am luat, am dat”, a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii au pus sechestru şi pe vila cu cramă de 300.000 de euro a primarului şi cer instanţei confiscarea extinsă a imobilului de 355 mp. Primarul făcea cumpărături de la Victoria's Secret şi Armani

Procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată zilele trecute, în stare de arest preventiv, pe primarul PSD al localităţii Mioveni, Ion Georgescu (63 de ani), pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de trafic de influenţă.

Ion Georgescu a fost primar al oraşului Mioveni ( Argeş) din 2006 şi nu avea antecedente penale. Acum este în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Argeş.

Primarul, susţin procurorii, ar fi acceptat promisiunea oferirii de către Nicolae Valerică, un amic al său de 30 de ani, a sumei de 30.000 de euro, din care a primit efectiv suma de 10.000 euro, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul Spitalului Orăşenesc Mioveni, în vederea încadrării fiicei acestuia din urmă, în funcţia de medic chirurgie generală la această unitate medicală.

În condiţiile în care fiica lui Nicolae Valerică nu a fost încadrată pe un post de medic la Spitalul Orăşenesc Mioveni şi văzând nemulţumirea lui Nicolae Valerică, cu privire la tergiversarea onorării acestei promisiuni, la data de 04.10.2023, inculpatul Georgescu Ion, în sediul Primăriei oraşului Mioveni, i-a restituit suma de bani primită cu titlu de avans de la martor, respectiv 10.000 euro,  împrejurarea ce a fost constatată de către organele de urmărire penală.  

La începutul lunii octombrie 2023, în momentul reţinerii sale de către DNA, primarul a spus reporterilor: „Nu am luat, am dat”.

Rechizitoriul procurorilor trimis în instanţă cuprinde o serie de discuţii audio sau de pe Whatsapp purtate de-a lungul timpului între martorul denunţător Nicolae Valerică şi primarul PSD de Mioveni cu privire la încadrarea fiicei primului ca medic de chirurgie generală.

În cadrul acestor discuţii primarul i-ar fi promis lui Nicolae Valerică că rezolvă situaţia.

„La afirmaţia martorului Nicolae Valerică că i-a oferit 30.000 euro, din care în luna decembrie i-a dat 10.000 euro,  inculpatul Georgescu Ion nu a negat şi nu l-a contrazis, mai mult decât atât acesta continuând discuţia cu martorul, la afirmaţia acestuia ,,...dacă consideraţi că nu se mai poate...nu mai vin şi cu asta-basta.” răspunzând  ,,Vrei să vii...vii...mă suni marţi la 12 pentru miercuri şi joi. Dacă nu, îmi spui şi nicio problemă.”
Această ultima afirmaţie a inculpatului Georgescu Ion ”dacă nu, îmi spui şi nicio problemă.”  arată disponibilitatea sa de a-i restitui cei 10.000 euro primiţi pentru a interveni în scopul încadrării fiicei martorului Nicolae Valerică la Spitalul Orăşenesc Mioveni, disponibilitate ce s-a şi materializat peste câteva zile, respectiv în data de 04.10.2023 când l-a chemat seara pe martor în sediul Primăriei Mioveni şi i-a restituit această sumă, împrejurare constatată, în mod direct, de către organele de urmărire penală. (...) La data de 04.10.2023 când inculpatul Georgescu Ion i-a restituit martorului suma de 10.000 euro primită de la acesta în luna decembrie 2022, tot în scop de precauţie şi teamă a calificat-o ca ”împrumut” şi fără a rosti acesta sumă, întrebându-l pe martor ,,Care este, ă...valoarea împrumutului?”. Dincolo de aceasta, în orice situaţie de împrumut, cu siguranţă împrumutatul ar şti valoarea împrumutului, fără a-l mai întreba pe împrumutător.

Faptul că aceasta nu reprezenta un împrumut este reliefat în această discuţie şi de răspunsul martorului Nicolae Valerică: ,,Păi, în decembrie v-am dat 10 mii de euro, în contul la ce discutasem noi”, moment în care inculpatul Georgescu Ion dă din cap în semn afirmativ, înmânându-i martorului suma de 10.000 euro, după care la afirmaţia martorului: ,,Îmi pare rău că s-a ajuns aici, trebuia să... să ne înţelegem de la început” inculpatul a oftat, răspunzând ”Viaţa merge înainte şi om vedea”, ceea ce subliniază şi mai mult că suma restituită era parte a unei înţelegeri dintre cei doi şi nu un împrumut”, arată procurorii.

Nicolae Valerică, scosese pe 6 mai 2022, 40.000 de euro din bancă, iar 30.000 ar fi trebuit să ofere primarului Georgescu, pentru încadrarea fiicei sale.

Procurorii notează că primarul PSD şi-ar fi luat măsuri de precauţie când discuta cu denunţătorul Nicolae Valerică:

„Probele administrate au relevat şi faptul că inculpatul Georgescu Ion îşi lua măsuri de precauţie pentru a nu fi depistat de organele de anchetă, în condiţiile în care, pe de o parte, întâlnirile cu martorul Nicolae Valerică au avut loc în sediul Primăriei oraşului Mioveni, în afara programului, fie după ora 16.00, fie în week-end, pentru a minimaliza şansele ca cei doi să fie observaţi împreună de angajaţi sau persoane care ar fi venit la instituţia publică, iar pe de altă parte, nu îl conducea pe martorul Nicolae Valerică în biroul său de lucru, ci în alte birouri, acesta fiind o măsură pentru a evita o eventuală înregistrare pe care organele de urmărire penală ar fi efectuat-o, în condiţiile legii, cu aparatură montată în biroul său de lucru.

De altfel, inclusiv pentru a termina discuţiile avute cu martorul Nicolae Valerică a luat decizia să îi restituie suma de 10.000 de euro pe care o primise în derularea activităţii infracţionale specifice infracţiunii de trafic de influenţă, însă acesta îşi pregătise o variantă de lucru care să creeze aparenţa că banii nu aveau legătură cu infracţiunea de corupţie comisă, susţinând că cei 10.000 euro reprezintă restituirea unui împrumut care ar fi fost acordat în anul 2022.

Aşa cum s-a arătat mai sus, cu ocazia celor patru discuţii purtate în mediu ambiental, care au fost înregistrate în mod autorizat de către organele de urmărire penală, cei doi nu au discutat de vreun împrumut, iar în raport de cei 10.000 euro  s-a discutat doar că reprezintă partea primită din cei 30.000 de euro, ca şi obiect al infracţiunii de trafic de influenţă”.

În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că în conturile soţiei primarului apar depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani iar primarul PSD îşi construise şi o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deşi finalizată, îşi prelungise autorizaţia de construire până în anul 2025:

„Cu privire la  ipoteza în care inculpatul Georgescu Ion să solicite un împrumut de 10.000 euro de la martorul Nicolae Valerică, aceasta nu este susţinută nici de veniturile obţinute de către acesta şi membrii familiei sale, în condiţiile în care inculpatul Georgescu Ion a construit o casă evaluată la peste 300.000 de euro, fără a face dovada unor venituri licite, în schimb în conturile bancare ale soţiei inculpatului apărând depuneri nejustificate în numerar a unor sume foarte mari de bani.
De altfel, acesta locuieşte împreună cu soţia sa, în imobilul situat în oraşul Mioveni (...) jud. Argeş, care este finalizat aşa cum reiese din fotografiile aflate la dosarul cauzei, iar pentru a nu fi suspicionat cu privire la potenţa financiară construirii unui asemenea imobil şi pentru a nu-l declara la instituţiile abilitate (O.C.P.I., Primărie, Agenţia Naţională de Integritate) şi-a prelungit autorizaţia de construire până în anul 2025.
Nici în declaraţiile de avere pe care inculpatul Georgescu Ion le-a depus la Agenţia Naţională de Integritate nu a menţionat vreun împrumut primit de la persoane fizice sau juridice, atât el cât şi membrii familiei acestuia”.

Ca măsuri asiguratorii, procurorii DNA au pus sechestru pe suma de 10.000 de euro în vederea confiscării speciale iar pe 20 noiembrie 2023 au pus sechestru şi pe vila primarului PSD.

Vila din Mioveni a primarului are 355.67 m.p şi este compusă din: living, loc de luat masa, 1 bucătărie, 3 băi, 5 holuri, 4 dormitoare, 2 terase, 2 dressing-uri, 1 balcon, 1 windfang, 1 cămară, o debara, 1 birou, 1 spălătorie şi uscătorie, 1 beci şi o cramă.

Procurorii DNA au propus ulterior instanţei şi confiscarea sumei de bani şi vilei primarului, ca obiecte ale confiscării extinse.

Primarul PSD, Ion Georgescu, cumpărase în 2020, un teren de 1000 mp, în intravilan, prin soţia sa. Preţul de vânzare ar fi fost de 107.000 de lei şi ar fi fost plătit integral prin transfer bancar.

Analizând rulajele conturilor, procurorii au descoperit că primarul încasase în acelaşi an de la SC Automobile Dacia SA suma de 91.698 lei ca drepturi salariale compensatorii şi 23.727 de lei, de la Primăria oraşului Mioveni, tot ca drepturi salariale.

Procurorii DNA cred că salariile compensatorii primite de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obţinute „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”:

„Astfel, în perioada în care inculpatul ocupa funcţia de primar al oraşului Mioveni, prin cererea adresată  la data de 28.09.2020 S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A a solicitat reluarea raportului de muncă suspendat anterior în anul 2000, solicitare ce a fost aprobată prin Decizia angajatorului nr. 3394/23.09.2020 cu reîncadrarea inculpatului în funcţia de şef proiect începând cu data de 28.09.2020, decizie anterioară solicitării sale de reluare a raportului de muncă şi în cuprinsul căreia se invocă viitoarea solicitare a inculpatului din data de 28.09.2020.

În aceeaşi zi, la solicitarea inculpatului a fost emis Acordul nr. 13/28.09.2020 prin care s-a stabilit încetarea contractului de muncă începând cu data de 29.09.2020. Toate aceste demersuri au fost realizate de inculpat doar în scopul obţinerii sumei de 91.698 lei cu titlu de salarii compensatorii având în vedere succesiunea documentelor şi perioada reangajării sale, respectiv o zi.

Faptul că acesta solicitare a inculpatului de încetare a suspendării contractului de muncă cu SC AUTOMOBILE DACIA SA  a urmărit doar încasarea sumei de 91.698 lei este confirmat şi de documentul angajatorului nr. 1756/25.09.2020 în care, mai înainte de formularea cererii de către inculpat şi emiterea deciziei de încetare a suspendării raportului de muncă, se precizează ca dată a încetării contractului de muncă 29.09.2020, cuantumul salariilor compensatorii şi data plăţii acestora 09.10.2020.

Această sumă obţinută de inculpat cu titlu de salarii compensatorii nu este menţionată în declaraţia sa de avere”.

Ulterior, pentru ridicarea vilei, soţia primarului ar fi cerut în 2021, de la primăria soţului său, autorizaţie de construire, pe care ar fi prelungit-o pe 10 martie 2023 şi ar avea valabilitate până pe 12 mai 2025. Lucrările declarate de construcţie a vilei s-ar fi ridicat ulterior la suma de 991.088 lei.

„De asemenea, documentaţia privea şi construirea unui garaj, iar în privinţa producerii de energie electrică recomandarea MJK INSTAL S.R.L. a constat în achiziţionarea unui pachet fotovoltaic estimat la 3.000 euro şi montarea unei pompe de căldură tip aer-apă estimată la o valoare de 12.000 euro.

Din analiza extraselor conturilor bancare de la dosarul cauzei privind pe Georgescu Cameluţa, procurorii au descoperit că în perioada 16.09.2021 – 07.04.2023 a fost transferată suma totală de 794.933,93 lei către diverse societăţi care se ocupă cu fabricarea de mobilier, uşi, ferestre, corpuri iluminat, finisaje interioare, instalaţii sanitare, electrice şi termice, construcţii, sisteme de securizare, construcţii piscine şi saune.

În cont, în perioada 05.01.2018-29.09.2023, acestea ar fi avut 1.260.704,64 lei, sumă alcătuită din:

888.600 lei depuneri de numerar,

- 222.000 lei creditări de la Georgescu Ion;

- 149.737,53 lei creditare de la Dragomir Constantina, mama numitei Georgescu Cameluţa, persoană care în perioada 2015-2019 (data creditării) figurează cu venituri doar din pensii în valoare de 63.918 lei.

Analizând extrasele de cont ale inculpatului Georgescu Ion se constată faptul că acesta are pe cele trei conturi active, în perioada în perioada 01.01.2018 - 04.10.2023, creditări în cuantum de 891.850,05 lei şi debitări în sumă de 890.597,48.

Din totalul debitărilor, suma de 534.934,63 a avut următoarele destinaţii:

  • • 352.654,71 – plăţi cu cardul(ex.: DOUGLAS BANEASA, VICTORIA S SECRET, GEOX BANEASA, NISA PITEŞTI, ARMANI EXCHANGE, PEEK AND CLOPPENBURG, SEPHORA COSMETICS ROMANPI TESTI, etc.);
  • • 75.289,92 lei plăţi pentru acoperirea creditului bancar;
  • • 107.000,00  lei cumpărare teren.

Totodată din conturile deţinute de Georgescu Ion a fost debitată suma totală de 317.002 lei, după cum urmează:

  • • 95.002,11 lei - Retrageri numerar de la ATM;
  • • 222.000 lei - Transfer către Georgescu Cameluţa; 
  • • Faţă de cele prezentate se observă faptul că, raportat la tranzacţiile de pe conturile bancare ale soţilor Georgescu Ion şi Georgescu Cameluţa, precum şi la veniturile raportate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş, suma de 888.600 lei reprezentând depunerile de numerar în contul numitei Georgescu Cameluţa nu are justificare legală.

De asemenea s-a stabilit faptul că imobilul edificat în baza autorizaţiei de construire nr. 69/29.04.2021, situat la adresa din oraşul Mioveni (...) jud. Argeş este finalizat, racordat la reţelele de energie electrică şi canalizare, fiind locuit, dar fără a avea recepţionate lucrările de construire şi fără a fi intabulat.

Din analiza extraselor de cont aparţinând inculpatului Georgescu Ion şi soţiei acestuia Georgescu Cameluţa reiese că acest imobil a fost edificat cu sume de bani nejustificate în raport de veniturile licite ale acestora.
(...)

Din analiza extraselor de cont aparţinând inculpatului Georgescu Ion şi soţiei acestuia, Georgescu Cameluţa se constată faptul că pentru edificarea acestui imobil a fost folosită suma de 794.933,93 lei, în condiţiile în care apar depuneri în numerar în mod nejustificat în sumă de 888.600 lei, astfel încât raportat la veniturile realizate în mod licit de către cei doi, în aceeaşi perioadă  se creează convingerea că acest imobil  evaluat la suma de 317.613 euro ( fără a fi luate în considerare finisajele interioare) a fost dobândit, prin construire, cu sume de bani ce provin din activităţi infracţionale, existând o disproporţie vădită între veniturile soţiilor  Georgescu şi valoarea imobilului construit de către aceştia.

În plus, în data de 21.11.2023, cu ocazia aplicării măsurii sechestrului asigurător dispus în vederea confiscării extinse a imobilului situat în oraşul Mioveni (...) jud. Argeş s-a constatat că imobilul este complet finisat la interior, mobilat şi utilat, folosit ca şi locuinţă ( proces verbal  din data de 22.11.2023 şi planşă foto anexată ), astfel încât valoarea acestuia este semnificativ mai mare decât cea estimată prin raportul de evaluare, ceea ce întăreşte mai mult convingerea că a fost dobândit prin folosirea de sume de bani ce provin din activităţi infracţionale”, arată DNA.

Procurorii DNA au clasat acuzaţia de cumpărare de influenţă vizându-l Nicolae Valerică pentru că acesta a denunţat fapta.

Dosarul finalizat al procurorilor DNA Piteşti a fost trimis spre judecată Tribunalului Argeş.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici