Galaţi: O nouă amânare în procesul Mihăileşti

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au amânat, vineri, pronunţarea în procesul Mihăileşti, iar luni instanţa ar putea stabili dacă inculpaţii vor fi condamnaţi sau dacă se menţine decizia de achitare luată de Tribunalul Vrancea.

24 afișări
Imaginea articolului Galaţi: O nouă amânare în procesul Mihăileşti

Galaţi: O nouă amânare în procesul Mihăileşti

"A fost amânată pronunţarea deoarece deliberările nu s-au finalizat. Din discuţiile cu membrii completului, pronunţarea se va amâna pentru luni, 3 martie, şi atunci se va da şi o soluţie finală. Presupun că e vorba de o condamnare a inculpaţilor, pentru că dacă ar fi fost păstrată decizia Tribunalului Vrancea s-ar fi finalizat mult mai repede discuţiile", a declarat Gina Ignat, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Lucian Sălcuţan, avocatul mai multor rude ale victimelor şi al poliţistului Gabriel Hurlup, şeful de post din Mihăileşti, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca sentinţa să fie favorabilă, în sensul admiterii recursului formulat de avocaţii victimelor şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

"În cazul în care sentinţa Curţii de Apel Galaţi nu va fi favorabilă, vom încerca alte căi legale de recuperare a sumelor măcar a despăgubirilor materiale şi morale ce se cuvin victimelor şi urmaşilor acestora. Sunt două căi: se mai poate încerca şi pe cale penală prin extinderea procesului penal către alte persoane, iar a doua este o cale civilă de recuperare de la societăţile care considerăm noi că sunt vinovate, adică societatea de transport şi societatea producătoare a azotatului de amoniu, referitoare la opţiunea unei acţiuni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cazurile de adresabilitate către această instanţă sunt limitate. Nu pot să anticipez până când hotărârea nu este dată şi nu o citim. Ar înseamnă să mă pronunţ dinainte. Oricum există şi această opţiune", a declarat avocatul Lucian Sălcuţan.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi trebuie să stabilească dacă cei trei inculpaţi în dosarul privind tragedia din mai 2004, când 18 oameni au murit lângă localitatea buzoiană Mihăileşti, iar alte 13 persoane au fost rănite, vor fi condamnaţi. Este vorba despre Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, şi Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii celor două societăţi de transport implicate în incidentul de la Mihăileşti.

Iniţial, Ionel Neagoe, Mihai Gună şi Ion Gherghe au fost condamnaţi de Judecătoria Focşani la patru ani de închisoare cu executare, fiecare, şi la plata unor despăgubiri totale de 3.200 de milioane de lei şi 430.000 de euro. Inculpaţii au făcut apel, iar Tribunalul Vrancea i-a achitat.

După ce Tribunalul Vrancea a stabilit în acest an că nimeni nu este vinovat pentru explozia de la Mihăileşti, atât procurorii, cât şi 37 de părţi civile implicate în dosar au făcut recurs, care se judecă la Curtea de Apel Galaţi, aceasta urmând să dea o sentinţă irevocabilă.

În mai 2004, un autotren ce transporta 20 de tone de azotat de amoniu a explodat în apropierea localităţii buzoiene Mihăileşti. Printre cei 18 morţi s-au numărat mai mulţi pompieri şi civili, dar şi Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, jurnalişti la postul de televiziune Antena 1.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici