Judecătorul Bogdan Aurescu, poziţie nuanţată faţă de decizia Curţii Internaţionale de Justiţie privind Israelul

Bogdan Aurescu a votat în favoarea deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie, care a cerut din nou Israelului oprirea ofensivei militare, dar a avut o declaraţie separată, precizând că aceasta trebuia să stipuleze că oprirea ofensivei nu afectează dreptul Israelului de a-şi proteja cetăţenii.

879 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Bogdan Aurescu, poziţie nuanţată faţă de decizia Curţii Internaţionale de Justiţie privind Israelul

Judecătorul Bogdan Aurescu, poziţie nuanţată faţă de decizia Curţii Internaţionale de Justiţie privind Israelul

Judecătorul Bogdan Aurescu a avut un punct de vedere mai nuanţat faţă de decizia Curtii şi a afirmat că „CIJ ar fi putut preciza că măsurile luate, inclusiv oprirea ofensivei militare, nu afectează dreptul Israelului de a desfăşura operaţiuni, care ar trebui întreprinse în conformitate cu dreptul internaţional, inclusiv într-o manieră care să răspundă criteriilor de proporţionalitate şi necesitate, pentru a-şi proteja cetăţenii civili şi pentru a elibera ostaticii încă deţinuţi în zona Rafah de către grupuri armate”, potrivit unei postări pe platforma X.

În finalul declaraţiei sale, Bogdan Aurescu a apreciat că CIJ ar fi putut profita de ocazie pentru a include în decizie o măsură prin care să solicite Israelului să ia măsuri pentru implementarea cu efect imediat a Rezoluţiei Consiliului de Securitate 2728 (2024), care include prevederea foarte importantă privind „încetarea durabilă a focului”.

Judecătorii Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) au cerut vineri Israelului să oprească asaltul militar asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, într-o hotărâre de urgenţă istorică privind cazul Africii de Sud care acuză Israelul de genocid.

CIJ este cel mai înalt organism al ONU pentru audierea litigiilor dintre state. Hotărârile sale sunt definitive şi obligatorii, dar au fost ignorate în trecut. Curtea nu are puteri de executare.

Israelul a respins în repetate rânduri acuzaţiile de genocid din acest caz ca fiind nefondate, susţinând în instanţă că operaţiunile sale din Gaza sunt de autoapărare şi vizează militanţii Hamas care au atacat Israelul la 7 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici