Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească asaltul asupra zonei Rafah din Gaza

Judecătorii Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) au ordonat vineri Israelului să oprească asaltul militar asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, într-o hotărâre de urgenţă istorică privind cazul Africii de Sud care acuză Israelul de genocid.

524 afișări
Imaginea articolului Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească asaltul asupra zonei Rafah din Gaza

Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească asaltul asupra zonei Rafah din Gaza

Citind hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie, preşedintele organismului, Nawaf Salam, a declarat că situaţia din enclava palestiniană s-a deteriorat de când instanţa a ordonat ultima dată Israelului să ia măsuri pentru a o îmbunătăţi, scrie Reuters.

Au fost îndeplinite condiţiile pentru o nouă ordonanţă de urgenţă.

„Statul Israel trebuie (....) să oprească imediat ofensiva sa militară şi orice altă acţiune în guvernoratul Rafah, care ar putea impune grupului palestinian din Gaza condiţii de viaţă care ar putea duce la distrugerea sa fizică, în totalitate sau parţial”, a spus el.

De asemenea, instanţa a ordonat Israelului să deschidă punctul de trecere Rafah dintre Egipt şi Gaza pentru a permite intrarea ajutorului umanitar şi a declarat că trebuie să permită accesul anchetatorilor în enclava asediată şi să prezinte un raport cu privire la progresele înregistrate în termen de o lună.

Ordinul a fost adoptat de către grupul de 15 judecători din întreaga lume cu un vot de 13-2, cu opoziţia doar a judecătorilor din Uganda şi din Israel.

Acesta a fost pronunţat la o săptămână după ce Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid.

CIJ este cel mai înalt organism al ONU pentru audierea litigiilor dintre state. Hotărârile sale sunt definitive şi obligatorii, dar au fost ignorate în trecut. Curtea nu are puteri de executare.

Israelul a respins în repetate rânduri acuzaţiile de genocid din acest caz ca fiind nefondate, susţinând în instanţă că operaţiunile sale din Gaza sunt de autoapărare şi vizează militanţii Hamas care au atacat Israelul la 7 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici