Madrid: 443 de arestări într-o operaţiune împotriva infractorilor români

Poliţia şi garda civilă spaniolă au efectuat o serie de operaţiuni împotriva unor grupări de infractori români care operau în Spania, arestând în total 443 de persoane, a anunţat, joi, Ministerul de Interne spaniol.

16 afișări
Imaginea articolului Madrid: 443 de arestări într-o operaţiune împotriva infractorilor români

Madrid: 443 de arestări într-o operaţiune împotriva infractorilor români

"Această operaţiune care a demarat în septembrie a permis desfiinţarea unei mari părţi a organizaţiilor de infractori de origine română instalate în Spania", potrivit comunicatului, citat de AFP.

Majoritatea dintre cele 443 de persoane arestate sunt de origine română, a precizat ministerul.

Cel puţin 120 de români au fost arestaţi, miercuri, în Spania, în cursul unei operaţiuni internaţionale împotriva falsificării şi utilizării frauduloase a cardurilor de credit, coordonată de Europol, relata, miercuri, site-ul publicaţiei L'Opinion de Murcia.

Şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că  aproape o sută din cei 124 de membri ai reţelei de falsificatori de carduri din Spania sunt români, liderul grupării fiind un conaţional, în vârstă de 31 de ani, cunoscut de autorităţile române cu antecedente penale.

Chestorul Gheorghe Popa a precizat că reţeaua din care făceau parte românii era specializată în falsificarea de carduri prin metode "tradiţionale" şi tranzacţii ilegale, respectiv achiziţionarea de bunuri cu ajutorul cardurilor "clonă".

"Operaţiunea a fost declanşată de către Poliţia Naţională Spaniolă - Unitatea de Combatere a Delincvenţei Specializate, în dimineaţa zilei de 12 februarie, în jurul orei 06.00, atât în Spania, cât şi pe teritoriul Olandei, Irlandei de Nord, Belgiei, Cehiei, Austriei şi Turciei, fiind efectuate 18 percheziţii în locaţii unde se aflau membrii grupării infracţionale, ori unde existau date că se deţin mijloace de falsificare a cărţilor de credit, se realiza contrafacerea acestora şi se efectuau tranzacţii frauduloase cu cărţile de credit contrafăcute", a explicat chestorul Gheorge Popa.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că acţiunea, denumită "Pipas", a fost finalizată miercuri seara, în provincia spaniolă Valencia fiind destructurată o reţea care falsifica mijloacele de plată electronice (carduri) şi efectua operaţiuni electronice ilegale cu carduri false.

"În cadrul acţiunii au fost arestat 124 de persoane şi, din păcate, cei mai mulţi sunt români, mai precis 99 din cei 124 sunt români", a precizat Gheorghe Popa, adăugand că între românii arestaţi sunt şi şase femei.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că, în urma celor 18 percheziţii domiciliare, autorităţile spaniole au descoperit aproximativ 300 de carduri falsificate, dispozitive electronice performante destinate contrafacerii cărţilor de credit, respectiv sisteme informatice, aparatură pentru copierea şi inscripţionarea benzii magnetice a cardurilor bancare, imprimante termice destinate personalizării cărţilor de credit contrafăcute.

"Totodată, au mai fost confiscate documente de identitate falsificate, dispozitive artizanale destinate compromiterii de bancomate, dispozitive artizanale şi instrumente destinate confecţionării aparaturii folosite la operaţiuni de skimming, mai multe zeci de telefoane mobile şi cartele SIM folosite de membrii grupării pentru comunicaţii, mai multe pistoale cu aer comprimat şi arme albe şi chiar două pachete conţinând cantitatea de aproximativ un kilogram pulbere de culoare albă, cu privire la care există suspiciunea că sunt droguri", a declarat chestorul Gheorghe Popa.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că, investigaţiile au durat mai bine de cinci luni, şi s-au bazat pe "excelenta cooperare" a autorităţilor spaniole cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate (DGCCO) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la acţiune participând şi doi ofiţeri ai DGCCO.

Şeful reţelei, localizat în Valencia, este Adrian Florin D. (31 de ani), el fiind arestat marţi dimineaţă, chestorul Gheorghe Popa explicând că acesta, ca majoritatea membrilor reţelei, este cunoscut cu antecedente penale.

Gheorghe Popa a admis că în România sunt mai multe persoane aflate în atenţia Poliţiei care aveau legături cu reţeaua din Spania, precizând că românii arestaţi provin în special din zona Ardealului.

De asemenea, Popa a adăugat că suspecţii transmiteau numerotaţii false de carduri bancare în Spania prin intermediul unor mesaje SMS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici