MAE, acuzat de imixtiune în actul de justiţie în dosarul CEDO-Hădăreni

Şeful Departamentului pentru Drepturile Omului din cadrul Romani Criss, Marian Mandache, a declarat că noul dosar trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de romii din Hădăreni a fost suplimentat, în el regăsindu-se acum şi o plângere împotriva MAE şi un raport al organizaţiei SoJust.

1 afișare

Marian Mandache, din cadrul organizaţiei neguvernamentale Romani Criss, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că ambele acte fundamentează plângerea că MAE a comis o imixtiune în actul de justiţie, prin adresa către Prefectura Mureş în care susţinea că sumele acordate de CEDO romilor în 5 şi 12 iulie 2005, "constituie soluţionarea deplină şi definitivă a cazului, incluzându-le pe acelea acordate la nivel intern".

"Considerăm că în acest caz s-a antepronunţat un organism al puterii executive, Ministerul Afacerilor Externe. S-a creat o presiune asupra instanţei. E o imixtiune a MAE în actul de judecată, prin care se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat", a arătat Mandache.

El a subliniat că la data transmiterii acelei adrese era pe rolul Judecătoriei Luduş contestaţia la executare formulată de românii din Hădăreni. Potrivit acestuia, intervenţia nejustificată a MAE a încălcat dreptul romilor la un proces echitabil.

Mandache a adăugat că o probă adusă în acest nou dosar trimis la CEDO de romi este raportul pe 2006 al SoJust ca organism independent şi format din judecători cu experienţă. Raportul relevă atât durata nejustificat de mare a judecării contestaţiei la executarea silită a românilor din Hădăreni - atât la Judecătoria Luduş, cât şi la Tribunalul Mureş, dar şi imixtiunea în actul de justiţie a MAE, a mai spus Mandache.

Romii din localitatea mureşeană Hădăreni, asistaţi de Romani Criss, au depus, în luna septembrie a acestui an, o nouă plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reclamând încălcarea dreptului lor la proprietate şi la un proces echitabil în cauza privind executarea silită a românilor care i-au agresat.

Romii susţin că deciziile Judecătoriei Luduş şi Tribunalului Mureş, favorabile românilor din Hădăreni care au făcut contestaţie la executarea silită demarată în august 2005 de romi (în baza unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din mai 2005 - n.r.) le-au încălcat celor din urmă dreptul la proprietate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici