Magistraţii români se pot adresa direct omologilor lor din state membre UE

Magistraţii români vor putea comunica în mod direct, începând de sâmbătă, cu autorităţile judiciare din alte state membre ale Uniunii Europene, astfel că procurorii şi judecătorii pot face audieri prin videoconferinţe, pot cere informaţii despre conturi sau pot declanşa proceduri de interceptare.

1 afișare

De la 1 decembrie a intrat în vigoare, pe teritoriul României, Convenţia din 29 mai 2000 privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene şi Protocolul adiţional la aceasta, din 16 octombrie 2001.

Astfel, autorităţile judiciare din România vor putea comunica în mod direct cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene referitor la transmiterea cererilor de asistenţă judiciară şi la comunicarea prin poştă, direct către destinatar, a actelor de procedură.

De asemenea, judecătorii şi procurorii vor putea comunica direct cu autorităţile judiciare din alte state membre UE, fără a mai fi necesară intermedierea prin Ministerul Justiţiei sau prin Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, Convenţia reglementează forme moderne de asistenţă judiciară, precum audierile prin videoconferinţă, anchetele sub acoperire, livrările supravegheate, interceptările de telecomunicaţii. Protocolul adiţional extinde aria de aplicare a Convenţiei la informaţiile privind conturile bancare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici