MAp, obligat de instanţă să ofere dovezi în cazul înhumării soţilor Ceauşescu

Tribunalul Bucureşti a obligat Ministerul Apărării să prezinte, lui Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, dovezi certe care să ateste dacă soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost sau nu îngropaţi în cele două locuri din Cimitirul Ghencea.

2 afișări
Imaginea articolului MAp, obligat de instanţă să ofere dovezi în cazul înhumării soţilor Ceauşescu

MAp, obligat de instanţă să ofere dovezi în cazul înhumării soţilor Ceauşescu

Sentinţa instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

Tribunalul Bucureşti a judecat contestaţia lui Valentin Ceauşescu şi a lui Mircea Oprean la decizia Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti prin care era respinsă, anul trecut, cererea de deshumare a Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu.

Pe toată perioada derulării procesului, reprezentanţii Ministerului Apărării (MAp) şi cei ai Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) au susţinut, în faţa instanţei, că nu deţin niciun document care să ateste că soţii Ceauşescu sunt îngropaţi la Cimitirul Ghencea.

La termenul precedent, Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu şi intervenient în această cauză, cerea, încă o dată, să se facă dovada că Elena şi Nicolae Ceauşescu sunt îngropaţi în acel loc. Oprean adăuga că, în cazul unei decizii de deshumare, ar vrea să fie făcută expertiza ADN a corpurilor îngropate la Ghencea.

Judecătoria a respins, în 11 aprilie 2007, ca neîntemeiată, cererea de deshumare a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi de stabilire a identităţii celor înhumaţi în cimitirul Ghencea Civil din Capitală, formulată în 2005 de Zoe Ceauşescu, care ulterior a decedat.

Avocatul moştenitorilor a cerut ca Ministerului Apărării să facă dovada, printr-o expertiză medico-legală, că cele două cadavre înhumate la Ghencea şi indicate printr-o schiţă marcată, de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, sunt ale cuplului Ceauşescu.

În faţa instanţei inferioare, reprezentantul Ministerului Apărării a spus că nu înţelege de ce această instituţie trebuie să facă dovada identităţii celor doi, deoarece rolul ministerului, în evenimentele din decembrie 1989, a fost de executant şi că simpla prezenţă a unor personaje aparţinând MAp în locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea instituţiei din care făceau parte.

Administraţia Cimitirelor a comunicat instanţei Judecătoriei sectorului 5 documentele solicitate în acest proces, respectiv schiţa amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea în care se presupune că au fost înhumaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, cu specificaţia că nu are documente care să ateste că cei doi au fost înmormântaţi în acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, remis presei după termenul de la sfârşitul lunii ianuarie 2007, "La data de 25 decembrie 1989 nu a fost înscris în registrul de înhumări nimic care să ateste înhumarea soţilor Ceauşescu. Nu a fost depus niciun document la Administraţia Cimitirelor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici